-0.2 C
București
joi, 27 ianuarie 2022 - 8:22
No menu items!

Florin Cîțu, AVERTISMENT: Costurile sunt deja mari. Pensiile nu trebuie să crească necontrolat

spot_img

Președintele PNL a avertizat, în ședința Biroului Executiv al PNL, că pensiile nu trebuie “să crească necontrolat”, de0oarece se poate ajunge la un deficit de 9,5% din PIB, exact cât cifra alocată în PNRR.

Cîțu susține că pentru a face sistemul de pensii funcțional, sustenabil, este nevoie de o restructurare din temelii a sistemului.

”Am făcut niște calcule. Cu cheltuielile pentru creșterea pensiilor plus pensia minimă, ne ducem la 9,5% din PIB, adică atingem cifra alocată in PNRR. Costurile sunt deja mari, este nevoie de o reformă a sistemului de pensii”, le-a spus Cîțu colegilor din conducerea PNL.

Florin Cîțu a subliniat încă o dată că majorările de pensii asumate în programul de guvernare cu PSD se vor face, acum trebuie găsită însă și finanțarea pentru aceste sume.

În privința pensiilor speciale, la care impactul ar fi de 600 milioane lei dacă s-ar plăti de anul acesta către primari, este posibilă o amânare cu jumătate de an sau chiar de un an. Decizia finală va fi luată însă de comun acord în ședința coaliției de luni seară, cu șliderii celorlalte partide.

În privința bugetului pentru 2022, șeful PNL susține că acesta trebuie construit ținând cont de Legea plafoanelor și de angajamentele din PNRR.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, duminică seară, că 80 la sută dintre pensionarii români au o pensie de până în 2.000 de lei şi că pensia minimă va ajunge de la 1 ianuarie 2022 la 1.000 de lei, de la 800 de lei cât este în prezent.

M. Nedelcu