24.6 C
București
luni, 29 mai 2023 - 20:38
No menu items!

Fiul lui Bercea vorbea despre un posibil denunț împotriva lui Mircea Băsescu încă din 16 mai

spot_img

Avocatul Pavel Abraham susține că Florin Anghel, fiul lui Bercea Mondial, i-ar fi cerut sfatul, pe 16 mai, în privința unui posibil denunț împotriva lui Mircea Băsescu, fratele președintelui Traian Băsescu

bercea_basescu

Avocatul Pavel Abraham a declarat, vineri, pentru Sursa Zilei, că Florin Anghel, fiul lui Sandu Anghel, mai cunoscut drept Bercea Mondial, i-a cerut sfatul încă din 16 mai  (la ultimul termen al procesului în care a fost condamnat alături de tatăl său pentru tentativă la omor calificat) –  cu privire la un posibil denunț împotriva lui Mircea Băsescu.

Eu am luat totul sub beneficiu de inventar și i-am spus că este un lucru foarte sensibil, care are nevoie de probe serioase. Mie mi-au fost arătate câteva secvențe înregistrate pe un telefon mobil, dar nu sunt pe deplin lămurit în privința contextului. În acea înregistrare, este vorba despre bani, este vorba despre o stare conflictuală, dar repet nu sunt lămurit în privința contextului în care a avut loc acea discuție.

Pavel Abraham

avocat

Avocatul a mai precizat că, până vineri dimineața, când a fost contactat din nou de famillia lui Bercea Mondial, nu a văzut în integralitate imaginile care ar putea proba denunțul pe care Bercea Mondial și familia sa au vrut să-l facă împotriva lui Mircea Băsescu.

Un eventual denunț le-ar fi adus atât lui Bercea Mondial, cât și fiului său, Florin Anghel, reducerea la jumătatea a pedepsei.

Potrivit lui Pavel Abraham, de la acea discuție din 16 mai și până în prezent, familia lui Bercea nu l-a mai contactat pentru a-i furniza probe în sprijinul eventualului denunț.

Antena3 a difuzat, vineri dimineață, o înregistrare potrivit căreia familia lui Bercea Mondial urma să plătească 700.000 de euro pentru eliberarea din închisoare a lui Bercea și a fiului său, Florin Anghel.

Pe 20 mai, judecătorii Curții Supreme l-au condamnat definitiv la opt ani și nouă luni de închisoare pe Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, în dosarul în care acesta este acuzat că și-a înjunghiat un nepot, într-un bar, în 2011.

Potrivit deciziei magistraților, Sandu Anghel a fost condamnat la opt ani şi nouă luni de închisoare pentru tentativă de omor calificat şi opt luni pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice. Pedepsele au fost comasate, Sandu Anghel urmând să o execute pe cea mai grea, respectiv de opt ani şi nouă luni de închisoare. De asemenea, instanţa i-a interzis lui Sandu Anghel unele drepturi, pe o durată de doi ani şi şase luni după executarea pedepsei.

Din pedeapsa lui Sandu Anghel va fi redusă perioada reţinerii şi arestării acestuia, respectiv de la 20 februarie 2011 la 16 mai 2014.

Fiul lui Bercea Mondial, Florin Anghel, a fost condamnat, prin aceeaşi decizie, la cinci ani şi trei luni de închisoare cu executare şi doi ani interzicerea exercitării drepturilor.

Totodată, instanţa a respins ca nefondat recursul declarat de soţia lui Bercea Mondial, Fănica Anghel, împotriva deciziei de condamnare la un an de închisoare cu executare, pentru instigare la mărturie mincinoasă şi mărturie mincinoasă.

În februarie 2012, Tribunalul Olt l-a condamnat pe Bercea Mondial la şapte ani şi şase luni de închisoare cu executare, pentru tentativă de omor calificat. Tot atunci, magistraţii i-au condamnat pe Florin Anghel la şapte ani şi şase luni de închisoare cu executare, iar pe Fănica Anghel la trei luni de închisoare cu suspendare.

Decizia Tribunalului Olt a fost contestată la Curtea de Apel Craiova, care în 1 noiembrie 2013 a majorat pedeapsa la închisoare cu executare de la şapte ani şi şase luni la zece ani în cazul lui Sandu Anghel.

De asemenea, pedepsele au fost majorate şi pentru fiul lui Bercea Mondial, Florin Anghel, care a fost condamnat la opt ani de închisoare, dar şi pentru Fănica Anghel, condamnată la un an de închisoare cu executare, pentru instigare la mărturie mincinoasă şi mărturie mincinoasă.

Decizia Curţii de Apel Craiova a fost atacată cu recurs la instanţa supremă, care în 16 mai a dat o decizie definitivă în acest dosar.

Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, încarcerat la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Craiova, a fost arestat preventiv în 20 februarie 2011, pentru tentativă de omor, după ce şi-a înjunghiat nepotul, pe Ionuţ Anghel, zis Mercedes, care în urma incidentului a fost internat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova.

În aprilie 2011, Bercea Mondial a fost trimis în judecată pentru tentativă de omor calificat, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, instigare la mărturie mincinoasă neurmată de executare şi portul cuţitului, fără drept, în locuri şi împrejurări în care s-ar putea primejdui viaţa ori integritatea corporală a persoanelor.

Procurorii Parchetului Curţii de Apel Craiova i-au mai trimis în judecată pe fiul lui Bercea Mondial, Florin Anghel, zis Ambasador, pentru complicitate la tentativă de omor calificat şi ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, pe soţia interlopului din Olt, Fănica Anghel, zisă Stela, pentru instigare la mărturie mincinoasă neurmată de executare şi încercarea de a determina mărturia mincinoasă.

Într-un alt dosar, Bercea Mondial a fost condamnat, în 18 aprilie 2013, de instanţa supremă la doi ani de închisoare cu executare, pentru de evaziune fiscală şi spălare de bani.

Ancheta a stabilit că, în perioada 2001-2005, Bercea Mondial a acordat, sub formă de avans, marfă şi împrumuturi financiare în sumă de 50.803.591.400 de lei vechi (peste 1.000.000 de euro), în condiţiile în care între societăţile administrate de acesta şi firmele beneficiare nu s-au derulat tranzacţii comerciale. Totodată, a ridicat din conturile societăţilor administrate în baza unor documente fictive suma de 1.840.000,40 lei, reprezentând salarii.

Bercea Mondial este cunoscut ca făcând parte din lumea interlopă din judeţul Olt, presa relatând că acesta a fost implicat în mai multe lupte între grupările interlope.

Membri ai familiei lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, au fost cercetaţi de Poliţia Olt, în ultimii cinci ani, în aproximativ 120 de dosare penale, majoritatea fiind constituite în urma unor plângeri făcute între ei, iar în prezent mai sunt în lucru şase dosare penale pe numele lui Bercea Mondial.

Mihaela Chiper