17.7 C
București
miercuri, 20 octombrie 2021 - 16:35

Fiul fostului președinte al Republicii Moldova, reținut de DNA pentru că intervenise într-un dosar DIICOT

spot_img

Sergiu Lucinschi, reținut luni seară de procurorii anticorupție pentru șantaj și trafic de influență, este acuzat că a intervenit într-un dosar al DIICOT

sergiu_lucinschi 1

În același dosar este cercetat Constantin Comăneanu, ofițer de poliție din cadrul DIICOT, pentru luare de mită.

Procurorii au stabilit până acum că din decembrie anul trecut până în martie anul acesta, Sergiu Lucinschi, împreună cu alte persoane care sunt cercetate în acest dosar a șantajat un om de afaceri să îi dea 4 milioane de euro. Suma nu era o datrie, ci un fel de plată pentru retragerea unei plângeri penale făcute la DIICOT pentru mai mai multe infracțiuni economice.

Polițiștul de la DIICOT l-ar fi asigurat, conform DNA, pe omul de afaceri că va interveni astfel încât să fie schimbată încadrarea juridică a plângerii penale, întro infracțiune pentru care ancheta încetează la retragerea plângerii.

Totodată, în același context, inculpatul Comăneanu Constantin, ofițer de poliție care desfășura activități specifice în același dosar, printr-un intermediar, i-a solicitat

omului de afaceri o sumă de bani, inițial neprecizată, afirmând că poate influenţa modul de soluţionare al dosarului respectiv.

Mai mult, pentru a-i întări încrederea, inculpatul Comăneanu Constantin, prin același intermediar, i-a transmis omului de afaceri o copie a plângerii depusă de inculpatul Lucinschi Sergiu și i-a comunicat totodată că se va lua împotriva lui măsura arestării, lucru care s-a și întâmplat ulterior.

comunicat DNA

Omul de afaceri a fost de acord să îi înmâneze intermediarului 30.000 de euro, din cei 50.000 pretinși inițial. Din această sumă, intermediarul i-a dat 5.000 de euro polițistului Constantin Comăneanu, moment în care procurorii DNA i-au prins în flagrant.

DNA spune că Sergiu Lucinschi a pretins că are influență asupra mai multor autorități implicate în dosarele penale ale afaceristului căruia îi ceruse 4 milioane de euro.

În acest sens, inculpatul Lucinschi Sergiu i-a mai promis omului de afaceri că va determina organele judiciare să îndeplinească acte contrare îndatoririlor de serviciu, respectiv efectuarea de demersuri pentru ridicarea unor sechestre instituite asupra bunurilor omului de afaceri şi pentru soluţionarea dosarelor într-o manieră favorabilă acestuia din urmă, indiferent de probele existente. La data de 17 martie 2015, pentru acest „ajutor”, inculpatul Lucinschi Sergiu a pretins şi a primit de la omul de afaceri, dreptul de creanţă asupra sumei de 2.000.000 euro, în forma unui contract fictiv de împrumut.

comunicat DNA

Procurorii menționează că mai sunt și alte persoane cercetate în acest dosar. Sergiu Lucinschi și Constantin Comăneanu vor fi prezentați magistraților de la Înalta Curte cu propunere de arestare preventivă.

M. Nedelcu