19.2 C
București
sâmbătă, 28 mai 2022 - 23:46
No menu items!

Fiul fostei șefe de cabinet a lui Traian Băsescu, condamnat în dosarul „Realitatea”

spot_img

Kiss Gyorgy_Eftime Ionut

Tribunalul București a pronunțat, luni, primele condamnări în scandalul rebranduirii Realitatea TV. „Locotenenții” lui Vîntu au primit pedepse de până la cinci ani de închisoare. Printre ei se află și Ionuț Adrian Eftime, fiul adoptiv al fostei șefe de cabinet a lui Traian Băsescu, Lia Licănescu Eftime.

Sorin Ovidiu Vîntu a fost pus și el sub acuzare de procurori pentru spălare de bani, într-un  dosar disjuns din această cauză în care foștii directori ai PSV, consultantul offshore Kiss Laszlo şi Ionuţ Adrian Eftime au fost trimiși în judecată în vara anului 2011, pentru o fraudă de aproximativ opt milioane de euro.

Consultantul offshore Kiss Laszlo Gyorgy a fost arestat la Bucureşti, în 9 octombrie 2010, într-un dosar al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ). Kiss a fost acuzat la acea dată de spălare de bani şi complicitate la delapidare. El ar fi pus la punct un circuit complicat de spălare a aproximativ opt milioane de euro, care ar fi ieşit ilegal din contabilitatea Petrom Service. Procurorii susţineau că banii au fost însuşiţi personal, în numerar sau prin virament bancar, de un apropiat al lui Sorin Ovidiu Vîntu – omul care a anexat Petrom Service la multe dintre afacerile sale. Pentru a şterge urma banilor, cei anchetaţi au încheiat contracte fictive cu companii offshore din Delaware, au utilizat atât conturi în Cipru şi Bulgaria, cât şi firme româneşti pe care le controlau tot prin intermediul unor IBC-uri americane (International Business Company – n.n.).

Suveica internaţională prin care Kiss ar fi spălat milioane de euro avea ca nucleu o reţea de firme offshore din SUA. Toate erau înregistrate la aceeaşi adresă din Delaware, Newark, chiar de agentul registratar local Delaware Intercorp, Inc., care lucrează cu avocatul român şi partenerul său neo-zeelandez, Ian Taylor.

Procurorii afirmau că banii Petrom Service, delapidaţi de managerii companiei consiliaţi de Kiss Laszlo Gyorgy, au ajuns, pe căi ocolite, la Ionuţ Adrian Eftime – arestat în aceeaşi zi cu avocatul offshore. Eftime este fiul unuia dintre angajaţii de bază ai lui Sorin Ovidiu Vîntu: Ion Eftime care, în calitate de fost administrator al televiziunii Realitatea TV, a fost, la rândul lui, anchetat pentru o evaziune de 6,2 milioane de lei.

Ionut Adrian Eftime nu era oficial angajat Petrom Service. El a fost reţinut, prima dată, în 8 octombrie 2010, alături de şase foşti manageri de top ai companiei, printre care şi preşedintele Mihai Sorin, într-un dosar al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT). Ei au fost acuzaţi de constituirea unui grup infractional, delapidare, evaziune fiscală, spălare de bani şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Descinderile DIICOT au avut loc la trei zile după ce sediul central al Petrom Service din Ploieşti a fost spart. Poliţia a constatat la faţa locului dispariţia computerului care funcţiona ca server central.

Tribunalul Bucureşti a decis pe 9 octombrie 2010 doar arestarea şefilor Petrom Service, Eftime jr. fiind lăsat în libertate. În paralel cu ancheta DIICOT, în 8 octombrie 2010, dar într-un alt dosar penal care viza tot „afacerile” de la Petrom Service, procurorii PICCJ îl reţin pe Kiss. A doua zi, Tribunalul Bucureşti decide ca avocatul offshore trebuie să stea în arest încă 29 de zile. În 15 octombrie 2010, Eftime avea să ajungă din nou în arest, fiind reţinut de data aceasta de PICCJ chiar în acelaşi dosar cu Kiss. A doua zi, magistraţii de la tribunal nu îl mai iartă pe Eftime jr şi decid arestarea sa pentru 29 de zile. În 18 octombrie 2010, clientul lui Kiss avea să primească un al doilea mandat de arestare după ce Curtea de Apel Bucureşti a admis contestaţia DIICOT în dosarul în care iniţial fuseseră arestaţi doar şefii Petrom Service.

Rebranding pentru Realitatea

Prima mişcare făcută de inculpații în dosar pentru spălarea celor opt milioane de euro are loc în 29 februarie 2008, când Petrom Service, prin managerii săi (Gheorghe Supeală – director general şi Zizi Agnastopol – director financiar), încheie formal un contract de consultanţă pentru „rebranding” cu Boaz Active SRL din Bucureşti. Această societate era înregistrată chiar în biroul lui Kiss din Piaţa Victoriei, iar unicul ei acţionar şi administrator este un IBC din Delaware: Narfalk Investments Ltd, cercetat la Bucureşti pentru evaziune fiscală.

CITEȘTE AICI RECHIZITORIUL PROCURORILOR

Maia Constantin