24.6 C
București
sâmbătă, 3 iunie 2023 - 17:43
No menu items!

Firmele PDL, date de Guvern pe mâna DNA, derulează în continuare contracte cu statul, în timp ce dosarele zac în sertarele procurorilor

spot_img

DNA_sigla 1_SZ

În urmă cu un an, un raport al Corpului de Control al prim-ministrului prezenta o listă scurtă a firmelor-căpuşă abonate la contracte cu statul sub guvernarea PDL. Printre acestea, SC Trustul pentru Servicii cu Utilaje Diverse SA demonstra o abilitate cu totul specială în câştigarea – mai mult sau mai puţin legală – a celor mai multe licitaţii de la Complexul Energetic Oltenia. În urma raportului Corpului de Control, Guvernul a anunţat şi înaintarea mai multor plângeri penale. Fără niciun efect până la acest moment, având în vedere ca la finele anului trecut, la 8 luni de la raportul Executivului şi de la depunerea plângerilor penale, aceeaşi companie câştiga un nou contract în valoare de zeci de milioane de lei cu… acelaşi Complex Energetic Oltenia.

Pe scurt, trei firme, zeci de contracte, peste 80 de milioane de euro, în doar trei ani. Mai mult decât atât, o serie de proceduri de atribuire a contractelor a fost demonstrată ca ilegală şi – aşa cum am precizat anterior – mai multe plângeri penale au fost depuse la DNA.

Din documentul întocmit de Corpul de Control al prim-ministrului rezultă că, în perioada 1 ianuarie 2010 – 31 mai 2012, unităţile reunite în Complexul Energetic Oltenia au încheiat peste 150 de contracte cu următoarele trei companii private, după cum urmează:

84 de contracte (valoare totală contractată de 183.741.000 lei, fără TVA) au fost încheiate cu SC Trustul pentru servicii cu utilaje diverse SA, Bâlteni (jud. Gorj) – plăți efectuate în valoare de 150 de milioane de lei fără TVA;

45 de contracte (valoare totală de 82.167.904 lei, fără TVA) au fost atribuite SC Alpha Construct Sistem SA Drobeta-Turnu Severin (jud. Mehedinţi) –plăți efectuate în valoare de peste 49 de milioane de lei fără TVA;

26 de contracte(valoare totală contractată de 5.267.148 lei, fără TVA) au fost încheiate cu SC Succes Nic Com SRL Runcu (jud. Gorj) –plăți efectuate în valoare de peste cinci milioane de lei fără TVA.

Însă cele trei companii private au continuat să încheie contracte cu statul și după plecarea Partidului Democrat Liberal de la guvernare, în perioada 1 iunie 2012 – 31 octombrie 2012 Complexul Energetic Oltenia semnând încă nouă contracte cu firmele SC Alpha Construct Sistem SA și SC Trustul pentru Servicii cu Utilaje Diverse SA. Contractele semnate începând cu 1 iunie 2012 au însumat peste 45 de milioane de lei.

Contractele nu s-au oprit nici după alegerile din decembrie 2012. Definitiv înfrântă, puterea portocalie a pierdut guvernarea, însă companiile din sfera de infuenţă a PDL au rămas racordate la banul public.

La finele lunii martie 2013, una dintre cele trei firme abonate la contractele cu statul a câştigat o nouă licitaţie. SC Trustul pentru Servicii cu Utilaje Diverse SA, aceeaşi firmă care a făcut subiectul raportului Corpului de Control, beneficiară a contractelor ilegale care au constituit motivul unor plângeri penale depuse de Guvern la DNA, a obţinut un nou contract cu SC Complexul Energetic Oltenia SA (CEO). Pentru „închirierea unor vehicule de marfă cu şofer”, CEO a plătit companiei peste 200.000 lei (211,329 lei, mai exact).

Apoi, preţ de câteva luni, a părut că firma a fost într-un final, decuplată de la banul public şi că investigaţiile procurorilor se apropie de o concluzie. O aparenţă înşelătoare, desigur. Căci în decembrie 2013, la cumpăna dintre ani, SC Trustul pentru Servicii cu Utilaje Diverse SA a obţinut un nou contract de la același Complex Energetic Oltenia în valoare de 22,042,415 lei.

O sumă absolut spectaculoasă, în schimbul căreia firma închiriază complexului utilaje şi echipamente de construcţii şi de lucrări publice cu operatori. Un contract care, la data publicării acestui articol, se află în plină desfăşurare. Adică, la un an după depunerea primelor plângeri penale de către Guvern.

Jeni Stănciulescu