0 C
București
joi, 30 noiembrie 2023 - 10:16
No menu items!

Firmele nu mai pot cumpăra de la persoane fizice fier vechi

spot_img

Firmele nu mai pot cumpăra de la persoanele fizice metale şi aliaje folosite în infrastructura economică. Măsura încearcă să evite furturile şi vandalizarea unor astfel de resurse aflate pe scară largă pe teritoriul ţării.

Camera Deputaţilor a votat, miercuri, proiectul de lege pentru modificarea unei ordonanţe de urgenţă, prin care se interzice achiziţionarea de la persoane fizice de metale şi aliaje folosite în infrastructura economică.

Este vorba de metale feroase și neferoase și aliaje ale acestora, utilizate în activitatea feroviară, rutieră, aeriană, maritimă și fluvială, de transport cu metroul, de transport public și electric de suprafață sau de irigații și desecări.

Interdicţia vizează şi materialele metalice utilizate în infrastructura pentru furnizarea utilităţilor de energie electrică, apă-canal, gaze şi termoficare.

Se încearcă astfel să se pună capăt furtului de matel, dar și arderii de deşeuri industriale pentru ca mai apoi să vândă metalul rămas.

„Din 2019 până în prezent Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a raportat la nivelul Bucureşti-llfov peste 130 de intervenţii în teren pentru incendiere de deşeuri, altele decât cele vegetale. În total, conform datelor ISU Bucureşti-llfov, au fost arse peste 870 de tone deşeuri în oraş şi localităţile ilfovene. Acestea sunt numai accidentele reclamate sau sesizate, iar dintre acestea o mare parte reprezintă incendierea unor materiale compozite, pentru obţinerea metalelor”, se arată în expunerea de motive a iniţiativei legislative.

                                                                                                                   Adina Silav