18.9 C
București
sâmbătă, 23 octombrie 2021 - 20:38

Firmele își scot economiile din bănci, dar populația pune tot mai mulți bani deoparte

spot_img

Valoarea depozitelor din sistemul bancar a scăzut, în primul trimestru al acestui an, cu peste 11 miliarde de lei, arată ultimele date ale Fondului de Garantare

Valoarea depozitelor din sistemul bancar a scăzut, în primul trimestru al acestui an, cu peste 11 miliarde de lei, arată ultimele date ale Fondului de Garantare. Această evoluție a fost determinată, în cea mai mare parte, de scăderea cu 10 miliarde de lei a valorii depozitelor în lei deținute de firme la băncile participante la Fond. Pe de altă parte, suma totală economisită de populație în primele trei luni a crescut, în termeni reali, cu 2%.

Potrivit Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB), valoarea totală a depozitelor din sistemul bancar (respectiv 32 de instituții de credit persoane juridice române și 9 sucursale ale instituțiilor de credit din alte state membre, participante la schemele de garantare a depozitelor din țările de origine) a fost, la 31 martie 2013, de 303,7 miliarde de lei, în scădere cu 5,2% față de finalul anului trecut și cu peste 7% față de 31 martie 2012.

”Declinul depozitelor în lei ale persoanelor juridice a fost mult mai pronunțat pentru depozitele de peste 100.000 de euro, scăderea fiind mai lentă pe segmentul depozitelor de valori inferioare acestui nivel”, arată FGDB.

Spre deosebire de ultimul trimestru al anului trecut, când scăderea valorii depozitelor în valută a fost mai accentuată decât cea a depozitelor în moneda națională, în primul trimestru al anului 2013, aproximativ 80% din suma absolută cu care s-a diminuat valoarea depozitelor la băncile din România a fost în lei.

”La 31 martie 2013, depozitele în moneda națională însumau 155,2 miliarde de lei, cu 5,5% sub nivelul de la 31 decembrie 2012, în termeni nominali, ca urmare a retragerilor ce au avut loc pe segmentul depozitelor firmelor (…). În termeni reali, scăderea trimestrială a fost de 7,1%”, arată Fondul.

În privința valorii depozitelor populației, primele trei luni ale acestui an au continuat seria trimestrelor de creștere neîntreruptă din ultimii doi ani și jumătate, principalul factor fiind menținerea comportamentului prudent de economisire.

La 31 martie 2013, populația deținea pe ansamblul sistemului bancar depozite în sumă de peste 127 de miliarde de lei, cu 2,8% mai mult decât la finalul lui 2012. Creșterea în termeni reali a fost de peste 1%. Față de aceeași perioadă a anului trecut, valoarea depozitelor populației s-a majorat cu 2% în termeni reali.

”Instituțiile de credit participante la FGDB au atras majoritatea covârșitoare a depozitelor, cu un spor trimestrial de 3,6 miliarde de lei, în timp ce pe ansamblul sucursalelor străine din România acestea s-au diminuat cu 0,1 miliarde de lei”, mai arată Fondul.

Cosmina Croitoru