Firmele de telefonie mobilă vor face publice datele utilizatorilor care-și părăsesc locuințele

Opt dintre operatorii de telefonie mobilă din Europa, printre care Vodafone, Orange şi Telekom, au anunţat că vor colabora cu autorităţile locale furnizând într-o formă anonimizată datele de localizare a tuturor telefoanelor mobile active în reţea, scrie go4it.ro și euroactiv.com.

Astfel, autorităţile vor putea monitoriza mai precis gradul de mobilitate a populaţiei, evaluând eficienţa măsurilor de carantină impuse.

Comisia a solicitat firmelor de telecomunicații să predea „metadate mobile anonimizate pentru a ajuta la analiza tiparelor de difuzie a coronavirusului.”

Decizia a fost luată după ce șeful pieței interne a Comisiei Europene, Thierry Breton, a apărat planurile de a obține date mobile de la firmele de telecomunicații din UE în timpul focarului de coronavirus, afirmând că achiziția anumitor seturi de date permite o lectură mai clară a „impactului măsurilor de confinament luate de statele membre”. Marți, 24 martie, Breton a purtat discuții cu directorii de administrație ai companiilor europene de telecomunicații și GSMA, asociația operatorilor de rețele mobile.

O declarație a Comisiei în urma reuniunii a spus că procesul va fi „pe deplin conform” cu Regulamentul general al UE privind protecția datelor și legislația privind confidențialitatea.

NICIUN COMENTARIU