6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 5:46
No menu items!

Firmele de energie vor fi supraimpozitate cu 80%. Ce conține ordonanța plafonărilor de prețuri

spot_img

Producătorii de energie electrică vor avea un supraimpozit de 80% pentru venitul suplimentar realizat, conform proiectului de ordonanță pregătit de ministerul Energiei pentru adoptarea în Guvern. Ordonanța mai cuprinde plafonarea preturilor finale pentru clienții casnici vulnerabili sau care se pot regăsi într-o situație de sărăcie energetică, pe două tranșe de consum.

Guvernul va aplica un impozit de 80% pentru venitul suplimentar realizat de producătorii de energie electrică, potrivit proiectului de ordonanță de urgență pus în dezbatere publică, joi seară, de Ministerul Energiei.

Vor fi și categorii exceptate de la supraimpozitarea cu 80% – „capacitățile de producție puse în funcțiune după data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență”.

Proiectul mai prevede plafonarea prețurilor finale pentru clienții casnici vulnerabili sau care se pot regăsi într-o situație de sărăcie energetică, pe două tranșe de consum, pe baza consumului mediu lunar realizat în 2021. Astfel, facturile la energie ar putea crește după 1 aprilie, după adoptarea noii OUG, pentru că se instituie noi bareme de consum pentru populație.

De exemplu, factura la curent electric ar putea crește cu sume cuprinse între 18 și 350 de lei, iar la gaze, factura va fi mai mare cu aproape 300 de lei.

Potrivit BNR, plafonarea prețurilor la energie și gaze va avea un impact uriaș în temperarea ratei inflației.

Pentru consumul realizat în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, prețul final facturat de către furnizorii de energie electrică/operatorii de distribuţie de energie electrică care asigură revânzarea energiei electrice este:

a) maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este mai mic sau egal cu 100 KWh;
b) maximum 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 100 kWh și 300 KWh inclusiv;
c) maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor noncasnici”, potrivit proiectului de OUG.

Noile preţuri la gaze

Pentru consumul realizat în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, prețul final facturat de către furnizorii de gaze naturale este:

a) maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici;
b) maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților noncasnici al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul 2021 la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh, precum și în cazul producătorilor de energie termică destinată consumului altor clienții.

Actul guvernamental mai prevede că furnizorii de gaze sunt obligați să facă un depozit în care să existe un stoc minim de 30% din activitatea clienților finali din portofoliul propriu, pentru 1 noiembrie 2022 – 31 martie 2023. Stocurile se fac în perioada 1 aprilie 2022 – 31 octombrie 2022.

De asemenea, sunt prevăzute și amenzi. Furnizorii care nu aplică prevederile riscă o amendă cuprinsă între 1-5% din cifra de afaceri anuală din anul financiar anterior sancționării.

M. Nedelcu