marți, 19 ianuarie 2021 - 20:38

Firma de consultanță secretă care a devenit Cabinetul Biden „în așteptare” (Politico)

Ministrul Sănătății, la cuțite cu șeful vaccinării

Ministrul Sănătății i-ar fi pus gând rău, lui Valeriu Gheorghiță, intenționând să-i golească atipica funcție de atribuții, scriu jurnaliștii de la Adevărul. Replica a...

Miniștrii Cabinetului Cîțu își arată miercuri mușchii

Miniștrii Guvernului Cîțu se vor vaccina împotriva Covid - 19, miercuri, de la ora 10.00, la Spitalul Universitar de Urgență Militar ”Dr. Carol Davila”. Anunțul...

ATENȚIE! Ce trebuie să știți dacă reveniți în țară cu copiii, chiar dacă sunteți vaccinați

Persoanele vaccinate care călătoresc în state cu incidență ridicată de COVID, alături de copiii lor, vor trebuie să-i țină pe aceștia în carantină la...

Procurorii români nu s-au înghesuit să facă parte din echipa lui Kovesi, la Parchetul European. Ce candidați s-au înscris

Doar 14 procurori îndeplinesc criteriile de înscriere la interviul pentru funcția de procuror european, deși România ar fi trebuit să trimită 15 procurori și...

WestExec Advisors, care arată acum ca un „guvern în așteptare” pentru următoarea administrație, a fost fondată în 2017. Site-ul web pentru consilierii WestExec include o hartă care descrie West Executive Avenue ca fiind drumul securizat pe terenul Casei Albe dintre aripa West și clădirea Eisenhower Executive Office, ceva ce până acum ar fi putut părea o metaforă pentru forța pe care firma de consultanță o poate „mișca” pentru clienții săi.

„Este, literalmente, drumul către Situation Room și este drumul pe care toți cei asociați cu consilierii WestExec l-au traversat de multe ori în drum spre întâlniri cu cele mai mari consecințe ale securității naționale”, spune firma.

Și angajații sunt gata să-l traverseze din nou – în masă, scrie Politico.

Firma, care acum pare a fi un guvern în așteptare pentru următoarea administrație, a fost fondată în 2017 de Tony Blinken, alegerea președintelui ales Joe Biden pentru funcția de secretar de stat și Michèle Flournoy, un candidat de vârf pentru secretarul apărării. Și unul dintre foștii săi directori, Avril Haines, este alegerea lui Biden pentru directorul de informații naționale.

Dar se știe puțin despre lista de clienți WestExec. Deoarece angajații săi nu sunt grupuri de lobby, nu li se cere să dezvăluie pentru cine lucrează. De asemenea, acestea nu sunt obligate de restricțiile tranziției Biden privind angajarea persoanelor care au făcut lobby în ultimul an.

Astfel de firme de consultanță de mare putere din Washington sunt „consecința neintenționată” a unor cerințe mai mari de divulgare pentru lobbyiștii înregistrați, a declarat Mandy Smithberger, directorul Centrului pentru Informații de Apărare la Proiectul de supraveghere a guvernului.

Dacă nu pledează direct pentru fonduri federale în numele clienților lor, acești consultanți nu trebuie să divulge public cine îi plătește și pentru ce activități, cum ar fi conexiunile pe care le fac cu agențiile guvernamentale, a spus ea. Dar este, de asemenea, imposibil de evaluat influența pe care o au asupra cheltuielilor federale.

„Evită să devină lobbyiști înregistrați sau agenți străini și în schimb devin consultanți strategici”, a spus ea.

WestExec este „blindat” cu alți foști oficiali democrați de securitate națională și politică externă care au strâns bani pentru campania Biden și s-au alăturat echipei sale de tranziție sau au servit ca și consilieri neoficiali.

Cel puțin 21 din cei 38 de angajați WestExec enumerați pe site-ul firmei au donat campaniei Biden; Flournoy singur a strâns peste 100.000 de dolari.

Cinci angajați WestExec – toți veterani ai administrației Obama – sunt în concediu de la firmă pentru a ajuta echipele de revizuire ale lui Biden pentru Pentagon, Departamentul Trezoreriei, Consiliul Consilierilor Economici și alte agenții, însărcinate cu coordonarea transferului de putere între oficiali lui Trump și numiți de Biden.

Alți doi directori WestExec s-au numărat printre cei care l-au informat săptămâna trecută pe Biden despre securitatea națională: Bob Work, care a fost secretar adjunct al apărării în administrația Obama și a fost rugat să rămână în primele câteva luni ale administrației Trump și David Cohen, un fost director adjunct atât al CIA, cât și al Departamentului Trezoreriei, care se află și în procedură de candidatură pentru un post de top.

Între timp, Jen Psaki, fost director de comunicare la Casa Albă sub președintele Barack Obama, care a continuat să lucreze pentru WestExec, consiliază acum echipa de tranziție a lui Biden. Și alte două foste mâini drepte din WestExec, Lisa Monaco și Julianne Smith, sunt considerate potențiale angajări ale administrației Biden.

De fapt, WestExec era atât de pregătit să asalteze o nouă aripă vestică democratică, încât firma a negociat o clauză la închirierea spațiului de birouri care prevede că poate încălca contractul de închiriere dacă membrii sunt chemați înapoi în serviciul public, a relalat luna aceasta American Prospect.

WestExec este una dintre numeroasele firme de consultanță din Washington, formate din foști diplomați, ofițeri militari și foști asistenți ai Casei Albe, care deseori „servesc drept guvern în așteptarea partidului care nu mai are puterea”, a declarat Meredith McGehee, directorul executiv al un grup guvernamental din Washington.

Și nu este singura astfel de firmă care are legături cu campania sau tranziția Biden.

Linda Thomas-Greenfield, pe care Biden a preluat-o marți ca ambasador al său la Națiunile Unite, este vicepreședinte senior la Albright Stonebridge Group, „firma de diplomație comercială” fondată de fosta secretară de stat Madeleine Albright. Echipele de revizuire ale agenției Biden includ, de asemenea, cel puțin alți trei angajați ai Albright Stonebridge.

Între timp, Nelson Cunningham, cofondator al firmei de „diplomație din sectorul privat” McLarty Associates, care a făcut consultanță pentru clienți precum Chevron și Walmart, a fost un grup de campanii Biden și a consiliat informal echipa lui Biden cu privire la politici.

Sursa: Politico

Editor: M.C.

Infectarea cu SARS-CoV-2 poate fi detectată prin smartwatch, înainte de apariția simptomelor

Un studiu realizat de rețeaua de spitale Mount Sinai din New York arată că dispozitivele de tip smartwatch produse de companii precum Apple, Fitbit...

În ce condiții sunt exceptați de la carantină românii din Marea Britanie la revenirea în țară

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat, luni, o hotărâre privind intrarea în țară a românilor care sosesc din Marea Britanie, în cadrul...

În scandalul PNL, Emil Boc își tranșează poziția: “Nu am nici o funcție în PNL și nu îmi doresc nici o funcție în PNL”

Emil Boc a declarat marți că nu are în prezent nicio funcție în PNL și că nu își dorește nicio funcție la viitorul congres...

Marcel Ciolacu a fost acasă la Viorica Dăncilă, care i-a făcut un ceai de fructe. Ce povestește fostul premier PSD

Fostul premier Viorica Dăncilă a descris, într-o carte-interviu realizată în colaborare cu jurnalista Marga Nițu, momente din perioada în care a fost premier. Printre...

Vicepremierul Kelemen Hunor a angajat un consilier de stat eliberat din funcție de prim-ministrul Florin Cîțu

Sebastian Bodu a fost numit în funcția de consilier de stat în cadrul aparatului propriu de lucru al viceprim-ministrului Kelemen Hunor, printr-o decizie a...