11.2 C
București
marți, 13 aprilie 2021 - 2:11

Firma cu artificiile din Colectiv, urmărită penal și client a Primăriei Capitalei la Revelioane

Societatea care asigurat spectacolul pirotehnic în clubul Colectiv, Golden Ideas Fireworks Artists S.R.L., este urmărită penal, din 2009, pentru încălcarea normelor de mediu.

Este aceeaşi firmă care a asigurat, de-a lungul timpului, focuri de artificii în cadrul unor evenimente organizate de instituţii publice, conform digi24.ro. Printre acestea se numără şi Primăria Capitalei, care a plătit pentru Revelionul 2013-2014 zeci de mii de euro. Mai mult, reprezentantul societăţii care a montat artificiile la concertul din Clubul Colectiv nu era calificat şi autorizat ca pirotehnist.

Principala cauză a incendiului care a dus vineri seară la moartea a 32 de tineri ar fi materialul pirotehnic montat lângă scenă, arată datele preliminare ale anchetei. Societatea care a asigurat focul de artificii este Golden Ideas Fireworks Artists S.R.L., cu sediul pe Drumul Sării, în sectorul 6 al Capitalei. Firma a fost înregistrată în 2002, iar de-a lungul timpului a fost închisă şi redeschisă din cauza datoriilor. Societatea a intrat în insolvenţă în 2012, deoarece avea datorii de 610.002 euro,potrivit datelor de la Ministerul de Finanțe.

Golden Ideas Fireworks Artists S.R.L aparține, în prezent, Danielei Niţă, care are 80% din acţiuni, iar 20% din capital le deține Cristian Niță. Daniela Niţă a fost deja audiată de procurori în dosarul privind tragedia din clubul Colectiv, în urma căreia a fost rănit inclusiv angajatul societăţii care a supervizat jocul pirotehnic. Bărbatul, în vârstă de 30 de ani, este internat la spitalul Bagdasar Arseni cu arsuri grave. Reprezentantul Golden Ideas Fireworks Artists S.R.L. NU AVEA instruire şi certificat de pirotehnist.

Jurnaliștii de la digi24.ro au mai descoperit că firma Golden Ideas Fireworks Artists apare şi într-o serie de reclamaţii şi sesizări făcute de Fundaţia Snagov. Reprezentanţii ONG-ului susţin că firma a organizat focuri de artificii in inima rezervaţiei, deşi legea interzice acest lucru. În urma plângerilor, pe numele S.C. Golden Ideas S.R.L a fost deschis, în 2009, un dosar penal din cauza poluării şi deteriorării habitatelor din zona rezervaţiei Lacul Snagov.

Golden Ideas S.R.L. a furnizat în trecut servicii pirotehnice mai multor autorităţi locale. Printre acestea se numără şi Primăria Capitalei. Pentru Revelionul 2013-2014, focul de artificii, care a presupus folosirea a 20 de tone de material pirotehnic, a costat bugetul municipalitătii 41.488 de euro.