3.9 C
București
marți, 7 decembrie 2021 - 8:25
No menu items!

Firma „regelui asfaltului” Theodor Berna, implicată în scandalul de corupție de la Primăria Capitalei

spot_img

Mădălin Dumitru, șeful Direcției Infrastructură din Primăria Capitalei, reținut de DNA, a decontat facturi pentru lucrări fictive firmei lui Theodor Berna, Tehnologica Radion, abonată la contractele de infrastructură ale Primăriei Capitalei

Berna_Oprescu

Tehnologica Radion, controlată de „regele asfaltului” Theodor Berna, a dat, în 2011, un „tun” de peste 31 milioane de lei, obținând un contract pentru refacerea pasajului suprateran Băneasa fără a se organiza licitație, pe motiv că este situație de urgență.

Potrivit DNA, procurorii au dispus reținerea pentru 24 de ore a lui Mădălin Dumitru pentru fals în declarații, efectuare de acte de comerț incompatibile cu funcția, participație improprie la delapidare, în formă continuată, luare de mită, abuz în serviciu și 3 infracțiuni de trafic de influență.

Anchetatorii susțin că au probe că directorul Mădălin Dumitru, „prin recepționarea unor lucrări neefectuate la obiectivul „Refacerea și consolidarea structurii de rezistență a Pasajului denivelat suprateran Băneasa”, a creat premisele decontării de lucrări neefectuate în sumă de 372.636 lei fără TVA, respectiv la articolul deviz „Parapet metalic direcțional zincat”, au fost decontați în plus 701 metri parapet nepus în operă.

Licitația pentru refacerea și consolidarea structurii de rezistență a Pasajului denivelat suprateran Băneasa peste CF București-Constanța a fost câștigată în primăvara anului 2011 de firma Tehnologia Radion. Tipul procedurii a fost negociere fără anunț de participare pe motiv că este situație de urgență extremă survenită în urma unor evenimente care nu puteau fi prevăzute de autoritatea contractantă, în conformitate cu condițiile stricte stabilite în directivă. Contractul a fost atribuit în data de 4 aprilie 2011, iar pasajul a fost consolidat în termen de aproximativ 12 luni.

Prejudiciul cauzat prin decontarea unor lucrări neefectuate este de 372.636 lei fără TVA și a fost recuperat integral, iar folosul firmei care a realizat lucrările constă în suma de bani încasată nelegal, constatarea finalizării lucrărilor și neaplicarea unor sancțiuni contractuale

comunicat DNA

SursaZilei a scris despre alte contracte date de Primăria Capitalei, preferențial firmei Tehonologica Radion.

Ștefan Etveș