9.8 C
București
marți, 19 octombrie 2021 - 23:49

Finlanda vaccinează anti-COVID toată populaţia de nurci

spot_img

Crescătorii de nurci din Finlanda vor începe vaccinarea tuturor exemplarelor din ţară împotriva COVID-19, după ce autorităţile locale au acordat o autorizaţie temporară pentru un vaccin experimental, a anunţat, vineri, autoritatea alimentară finlandeză.

Utilizarea condiţionată a acestui vaccin poate fi autorizată în timpul unei perioade de pandemie în care nu este disponibil niciun alt vaccin şi ”se acordă până la sfârşitul lunii decembrie, când solicitantul va trebui să furnizeze date noi”, a declarat Liisa Kaartinen, inspector-şef al acestei autorităţi, care controlează activităţile veterinare.

“Am pregătit aproximativ o jumătate de milion de doze, care ar trebui să fie suficiente pentru a vaccina toate animalele de două ori”, a sous Jussi Peura, director de cercetare la Asociaţia Finlandeză a Crescătorilor de Nurci, care a dezvoltat vaccinul în cooperare cu cercetătorii de la Universitatea din Helsinki.

Studiile clinice nu au fost încă finalizate, iar serul nu poate fi distribuit comercial şi trebuie utilizat doar în conformitate cu proceduri stricte în cele 1.000 de ferme de nurci din Finlanda pentru a controla şi a evita răspândirea virusului.

Unda verde pentru vaccin nu este dată decât în Finlanda, unde până în prezent nu au fost identificate noi cazuri de coronavirus în rândul nurcilor şi unde ratele de transmitere în rândul populaţiei au rămas printre cele mai scăzute din Uniunea Europeană în timpul pandemiei, scrie Agerpres.

Asociaţia crescătorilor crede că vaccinul său va fi primul care va primi aprobare în Uniunea Europeană.