7.7 C
București
luni, 29 noiembrie 2021 - 20:41
No menu items!

Finanţele vor colecta redevenţele

spot_img

Guvernul a modificat marţi, prin ordonanţă de urgenţă, legea de funcţionare a Agenţiei Domeniilor Statului astfel încât colectarea redevenţelor va reveni Ministerului Finanţelor Publice, a anunţat ministrul Agriculturii Daniel Constantin.

Guvernul a discutat şi aprobat marţi o ordonanţă de urgenţă prin care se modifică legea de organizare a Agenţiei Domeniilor Statului, subiectul fiind introdus pe ordinea suplimentară de zi.

La finalul şedinţei de guvern, întrebat despre acest subiect, ministrul Agriculturii a declarat că „s-a aprobat o ordonanţă de urgenţă privind modificarea legii de funcţionare a ADS, astfel încât colectarea redevenţelor trece în subordinea MFP”.  „Aşa cum este normal să se întâmple în toate statele europene”, a adăugat Daniel Constantin. El  a precizat că şi ministerul de Finanţe a aprobat, în urmă cu câteva luni o ordonanţă similară.

Zilele trecute, premierul Victor Ponta declara că redevenţele la petrol şi alte resurse trebuie rediscutate însă că acest lucru nu poate fi făcut decât în 2014, când expiră actualele înţelegeri. El le răspundea astfel celor neliniştiţi de faptul că redeveneţele plătite către stat sunt prea mici.

Beneficiarii contractelor de concesiune, arendă şi alte contracte de exploatare eficientă a terenurilor agricole, încheiate de Agenţia Domeniilor Statului, au obligaţia de a declara şi a plăti trimestrial sumele reprezentând redevenţe rezultate din contractele încheiate.

Legea 268/2001 privind organizarea şi funcţionarea ADS prevede că „veniturile realizate de Agenţia Domeniilor Statului se păstrează în conturi bancare purtătoare de dobânzi”, iar „după deducerea cheltuielilor aprobate prin bugetul de venituri şi cheltuieli al Agenţiei Domeniilor Statului veniturile astfel rezultate se virează semestrial Ministerului Agriculturii, în contul fondului denumit Dezvoltarea agriculturii româneşti”.