19.1 C
București
marți, 16 aprilie 2024 - 10:42
No menu items!

Filmul tragediei aviatice din Moldova. Ce fac autoritățile române

spot_img

Ministerul Afacerilor de Interne (MAI) a activat celula de criză după prăbușirea elicopterului SMURD în Republica Moldova, a declarat joi purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog, care a precizat că, în urma accidentului, patru persoane au murit – pilotul, copilotul și două cadre medicale.

Purtătorul de cuvânt al MAI a prezentat, joi, într-o declarație de presă, filmul tragediei aviatice și a arătat că toate aeronavele de tip EC 135 vor rămâne la sol.

“În jurul orelor 14.23, Autoritatea Aeronautică din Republica Moldova a informat Centrul Operațional de la Unitatea Specială de Aviație Iași a MAI că a pierdut legătura radio cu elicopterul SMURD care opera pe raza Republicii Moldova în baza acordului transfrontalier de cooperare în domeniul acordării ajutorului medical de urgență. La nivelul MAI, a fost convocată imediat celula de criză pentru gestionarea situației.

În jurul orei 15.00, am primit confirmarea de la forțele ajunse la fața locului, într-o regiune împădurită din zona localității Haragîș, din raionul Cantemir, din Republica Moldova că a fost găsită epava elicopterului, iar cele 4 persoane aflate la bord sunt decedate. După confirmarea accidentului aviatic, ministrul afacerilor interne Petre Tobă l-a contactat pe omologul moldovean domnul Alexandru Jizdan care, în discuția telefonică, a reconfirmat producerea accidentului și decesul membrilor echipajului”, a precizat purtătorul de cuvânt al MAI.

Potrivit Monicăi Dajbog, ministrul afacerilor interne, Petre Tobă, a pus la dispoziția autorităților din Republica Moldova resurse ale Poliției Române pentru participarea la cercetarea împrejurărilor acestui accident aviatic.

“Ministrul Petre Tobă a pus la dispoziția autorităților din Republica Moldova resurse ale Poliției Române pentru participarea la cercetarea împrejurărilor producerii acestui accident aviatic. Totodată, l-a informat pe premierul Dacian Cioloș despre producerea accidentului și a dispus ca domnul  Raed Arafat, șef al DSU, să se deplaseze în Republica Moldova”, a mai spus Monica Dajbog.

Celula de criză convocată la MAI rămâne în continuare activată și în legătură cu autoritățile din Republica Moldova implicate în cercetarea accidentului aviatic, a adăugat aceasta.

„Cercetarea la fața locului este coordonată de procurorul general interimar și de adjunctul șefului Poliției Naționale din Republica Moldova. La acest moment, structurile MAI desfășoară procedura de anunțare a familiilor celor patru membri ai echipajului. Pentru anunțarea familiilor au fost formate echipe alcătuite din psihologi și polițiști de la IPJ Iași”, a mai declarat Monica Dajbog.

„Despre aeronavă vă pot spune că este de tip EC 135, cu număr de înmatriculare 347, fabricat în august 2014 și a cărei ultimă inspecție periodică a avut loc în februarie 2016. La bordul aeronavei se aflau patru persoane –  pilot, copilot, medic și asistent medical. Pilotul avea o vastă experiență, având pe elicopter 4.181 de ore de zbor, iar copilotul  – 1.480 ore de zbor. Medicul avea o experiență de cinci ani pe elicopterul SMURD, iar asistentul medical de 11 ani. (…)S-a luat decizia ca toate aeronavele EC 135 să rămână la sol”, a mai precizat purtătorul de cuvânt al MAI.

Monica Dajbog a mai spus că elicopterul acționa pentru salvarea unei persoane de 64 de ani cu accident vascular cerebral.

“Referitor la misiunea elicopterului, vă pot confirma că, la ora 9.55, aeronava a decolat de la Iași cu direcția Vulcănești, Republica Moldova unde a aterizat la ora 11. La ora 11.30 a preluat o femeie în vârstă de 85 de ani cu bronhopneumonie pe care  a transportat-o la Chișinău. După predarea pacientei, elicopterul alimentează și decolează din nou în jurul orei 13.10 către Cahul, într-o misiune aeromedicală pentru salvarea unei persoane în vârstă de 64 de ani cu accident vascular cerebral. Înainte de a ajunge la pacient, a avut loc accidentul”, a mai adăugat purtătorul de cuvânt.

Parchetul General a anunțat că o echipă formată din procurori militari români și specialiști criminaliști se va deplasa în Republica Moldova, pentru a colabora cu autoritățile judiciare din această țară în legătură cu prăbușirea elicopterului SMURD.

„O echipă mixtă formată din procurori militari și specialiști criminaliști urmează să se deplaseze în Republica Moldova, pentru a colabora cu autoritățile judiciare din această țară”, se arată într-un comunicat transmis joi de Parchetul General.

La nivelul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iași s-a constituit joi un dosar penal în legătură cu accidentul aviatic petrecut în localitatea Haragâș din Republica Moldova. Dosarul a fost preluat apoi de către Secția Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

“Cercetările sunt efectuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ucidere din culpă, neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă și nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă”, se mai arată în comunicatul Parchetului.

R.D.

foto: dse.md