11 C
București
luni, 25 octombrie 2021 - 0:49

Filmul atentatelor de la Paris. UPDATE Bilanț: 129 de morți, 352 de răniți

spot_img

Șase atentate petrecute aproape simultan în central Parisului. Cel puţin 129 de oameni au fost ucişi, alții răniți. Nimeni nu știe deocamdată numărul exact al teroriştilor care au comis atentatele, astfel că unii dintre ei ar putea fi în libertate.

UPDATE

Bilanţul victimelor atentatelor teroriste din Paris a ajuns la 129 de morţi şi 352 de răniţi, dintre care 99 în stare gravă, a anunţat procurorul general din Paris, Francois Molins, citat de publicaţia franceză Le Figaro.

“La această oră, deplângem moartea a 129 de persoane, este un bilanţ provizoriu şi evolutiv, ţinând de numărul important de răniţi; 352 de persoane sunt rănite, dintre care 99 în stare de urgenţă absolută”, a declarat Francois Molins, procurorul general din Pris, la o conferinţă de presă.

“Şapte terorişti sunt morţi”, a precizat Molins.

El a mai anunţat că a declanşat dispozitivul celulei de criză în Parchetul din Paris care permite mobilizarea tuturor magistraţilor din capitală.

La caz lucrează “22 de magistraţi din Parchet”, asistaţi de patru grefieri.

Autorităţile au deschis o anchetă pentru acuzaţia de “asasinare în bandă organizată în legătură cu o organizaţie criminală”.

UPDATE

Trei sute de persoane rănite în atentatele de vineri seară din Paris, dintre care 80 de răniți în “situație de urgență absolută” și 177 în urgență relativă au fost internate în spitalele publice din Paris, transmite sâmbătă AFP.

În aceste calcule figurează și 43 de “martori sau apropiați” a căror stare de sănătate a făcut necesară internarea, a detaliat Asistența Publică-Spitalele din Paris, care gestionează toate instituțiile spitalicești din capitala franceză. Cincizeci și trei de persoane au fost deja externate sâmbătă la prânz.

UPDATE

Cel puţin 128 de persoane au fost ucise şi alte 200 rănite în urma unor atentate teroriste multiple care au avut loc, vineri seară, în mai multe zone din Paris.

UPDATE

Bilanțul morților a ajuns la 127 (ora 11.00), iar cel al răniților, la 180. Dintre aceștia, 80 sunt în stare gravă, au comunicat autoritățile.

Informațiile de până acum arată că 7 jihadişti s-au aruncat în aer – 3 lângă stadionul Stade de France, iar alţi 4 într-o sală de spectacole. Alți terorişti împuşcau, cu puști Kalașnikov, zeci de oameni pe două străzi din centrul Parisului şi în două restaurant.

Organizarea atentatelor duce spre o concluzie destul de clară – au fost coordonate și plănuite în detaliu. Preşedintele Francois Hollande a decretat starea de urgenţă în întreaga ţară, prima oară în ultimii 60 de ani. În mod excepţional, graniţele Franţei au fost închise, iar 1.500 de militari au fost trimişi pe străzile Parisului. Potrivit cotidianului italian Corriere della Serra şi televiziunii Euronews, atacurile ar fi fost puse la cale de gruparea teroristă Statul Islamic.

La ora 22:30, ora României, s-au declanşat atentatele în capitala Franţei. Mai mulţi bărbaţi au tras în plin în clienţii unei cafenele. Aproape simultan, un al doilea atac a avut loc asupra unui alt restaurant. Zeci de oameni au căzut sub ploaia de gloanţe, în timp ce alţii fugeau înspăimântaţi în toate direcţiile.

martor ocular al atacului de la restaurantul Le Petit Cambodge: Totul s-a produs foarte repede. Cred că au fost cam 20 de focuri de armă automată. Am văzut oameni pe caldarâm. Forţele de ordine au făcut un perimetru de securitate şi le-au cerut oamenilor să stea în case.

La mică distanţă de restaurantele atacate cu rafale de Kalaşnikov, 1.500 de fani ai muzicii rock participau la un concert în sala de spectacole Bataclan. Mai mulţi terorişti au pătruns în clădire şi au început să tragă la întâmplare. Aici a avut loc și o luare de ostatici, apoi un adevărat carnagiu. Poliția franceăa a anunțat că în jur de 100 de oameni au fost uciși aici. Supravieţuitorii atacurilor povestesc de rafale de mitralieră care au durat un sfert de oră, schimburi de focuri cu trupele speciale şi execuţii sumare. Mai mulţi terorişti s-au aruncat în aer în mijlocul oamenilor.

martor atac Bataclan: Cam după o oră de spectacol, am auzit ca nişte petarde. Credeam că sunt efecte pirotehnice. Dar am văzut mai mulţi bărbaţi care trăgeau focuri de armă în aer. Era îngrozitor. Atunci s-a instalat panica, iar oamenii s-au trântit pe jos.

Stade de France, stadionul-emblemă al Franţei, a fost şi el ţinta atentatelor teroriste – trei oameni s-au aruncat în aer în mijlocul celor aflaţi în apropierea arenei.

poliţist francez: Sunt mai mulţi răniţi uşor, răniţi în stare mai gravă, la Stade de France era un loc de întâlnire familiar pentru foarte multă lume. Ce s-a întâmplat la stadion, în afara lui, este dramatic.

Preşedintele Francois Hollande, care asista la meciul amical dintre Franţa şi Germania, a fost scos de urgenţă din stadion şi transportat într-un loc sigur.

1.500 de militari au fost detaşaţi pe străzile din Paris şi s-a instituit planul roşu Alpha, care se decretează în cazul unor atentate multiple. Aceasta în timp ce în spitale a fost aplicat planul alb, pentru situaţii de criză.

Informațiile principale:

  • BILANȚ provizoriu – 126 morți, 200 răniți (ora 10.00), 

  • 6 locații au fost vizate de teroriști – stadionul, sala de concerte (unde au murit cei mai mulți), cafenea, restaurante, terase

  • 8 teroriști morți (7 dintre ei s-au aruncat în aer) – sunt primele atacuri KAMIKAZE pe teritoriul Franței. Teroriștii au strigat “Allah e mare!” și “Asta e pentru Siria!”  (Franța are operațiuni în Siria, a participat la raiduri aeriene anti-ISIS

  • 1500 de militari pe străzile Parisului, poliția controlează pe oricine iese pe stradă, stare de urgență, frontiere închise.