7.7 C
București
luni, 29 noiembrie 2021 - 22:22
No menu items!

Filmul „După dealuri”, nominalizat la Oscar

spot_img

 

„După dealuri”, filmul lui Cristian Mungiu, a fost inclus pe lista scurtă de propuneri pentru nominalizare la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin, la ediţia din 2013.

Conform oscars.org, lista scurtă de propuneri pentru nominalizări la ediţia din 2013 a premiilor Oscar, la categoria cel mai bun film străin, cuprinde 9 filme. Astfel, în afară de filmul semnat de Mungiu, pe lista scurtă de propuneri se află: „Amour”, de Michael Haneke (Austria), „War Witch”, de Kim Nguyen (Canada), „No”, de Pablo Larraín (Chile), „A Royal Affair”, de Nikolaj Arcel (Danemarca), „The Intouchables”, de Olivier Nakache şi Eric Toledano (Franţa), „The Deep”, de Baltasar Kormákur (Islanda), „Kon-Tiki”, de Joachim Rønning şi Espen Sandberg (Norvegia), „Sister”, de Ursula Meier (Elveţia).

Din aceste nouă filme vor fi făcute cele cinci nominalizări la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin pe 2013.
Nominalizările la cea de-a 85-a ediţie a premiilor Oscar vor fi anunţate pe 10 ianuarie. Gala premiilor Oscar va avea loc pe 24 februarie, la Dolby Theatre din Los Angeles.

În filmul „După dealuri” este vorba despre două fete, Alina (Cristina Flutur) şi Voichiţa (Cosmina Stratan), care au crescut împreună la orfelinat şi s-au regăsit apoi într-o mănăstire izolată din România. Alina vrea să plece de acolo pentru a se stabili în Germania şi îşi doreşte ca Voichiţa să vină cu ea. Însă Voichiţa este ataşată profund de viaţa de la mănăstire. Atunci când Alina îl înfruntă pe preot, tânăra este dusă la spital, iar persoanele care o îngrijesc încep să creadă că este posedată de diavol.

Pentru filmul „După dealuri”, Cristian Mungiu a primit premiul pentru scenariu la Festivalul de la Cannes 2012, în timp ce Cristina Flutur şi Cosmina Stratan au primit, ex-aequo, premiul pentru interpretare. Recent, lungmetrajul „După dealuri” a câştigat marele premiu al secţiunii Filmmakers of Tomorrow – FEDEORA la Festivalul Internaţional de la Haifa, trofeu acordat de un juriu adesemnat de Federaţia Criticilor de Film din Europa şi Zona Mediteraneană. Totodată, „După dealuri” a fost desemnat cel mai bun film la Festivalul de la Vukovar (Croaţia) şi la Herceg Novi (Muntenegru). Lungmetrajul regizat de Cristian Mungiu a fost nominalizat şi la premiile decernate de Academia de Film Europeană şi la premiile Satellite.

D.M.