5.4 C
București
joi, 8 decembrie 2022 - 2:03
No menu items!

Filipine face apel la ONU să treacă la acțiune pentru a ține sub control schimbările climatice

spot_img

 taifun filipine

Filipine a făcut apel luni la comunitatea internațională să treacă la acțiune pentru a ține sub control schimbările climatice, apel lansat la deschiderea Conferinței ONU privind schimbările climatice la Varșovia, informează AFP.

”Le cer liderilor noștri din întreaga lume să treacă la acțiune la Varșovia. Ce putem cere mai mult de la această conferință decât de a transforma aceste negocieri și angajamente în acțiune”, a declarat delegata filipineză, Alicia Ilaga.

Taifunul Haiyan a devastat centrul arhipelagului filipinez vineri, cu vânt a cărui viteză a depășit 300 km/oră și cu valuri uriașe care au distrus zone întregi, îndeosebi pe insulele Leyte și Samar.

”Țara mea, tocmai a fost lovită de un taifun de categoria 5 și ne numărăm morții. Ei au fost luați de această grozăvie și aceasta nu este din vina noastră”, a subliniat reprezentanta filipineză, adăugând că ”De fiecare dată când vin la aceste conferințe (privind climatul), noi ne confruntăm cu o nouă catastrofă”.

”Suntem a doua țară din lume ca vulnerabilitate”, a subliniat Ilaga, precizând că Filipine se confruntă cu 22 de taifunuri pe an.

La conferința ONU din decembrie 2012, de la Doha privind climatul, insula filipineză Mindanao fusese devastată de taifunul Bopha, de categoria 5, care s-a soldat cu peste o mie de morți, reiterează AFP.

C.A.