20.5 C
București
vineri, 22 septembrie 2023 - 5:48
No menu items!

Fiica Lordului Cocainei, Evelin Banev, cercetat de DIICOT, răpită la Sofia

spot_img

Fiica traficantului de droguri bulgar Evelin Banev, alias Brendo, supranumit și Lordul Cocainei, a fost răpită, marți dimineață, la Sofia, într-un atac armat asupra mașinii în care se afla.

Trei indivizi cagulați au atacat cu focuri de armă, în cartierul de lux din Sofia, Boiana,  maşina care transporta fetița de zece ani la şcoală. Şoferul a fost internat în spital având două plăgi împușcate.
Evelin Banev, în vârstă de 48 de ani, a fost condamnat la Sofia, la 15 februarie, la şapte ani şi jumătate de închisoare pentru spălarea a aproximativ 11,86 milioane de euro (aproape 22 de milioane de leva). Traficantul a fost transferat în Italia pentru a fi judecat, în luna martie, sub acuzaţia de import de droguri din America de Sud.

Și procurorii DIICOT instrumentează un dosar privind introducerea pe teritoriul României a 50 kg de cocaină, de 90% puritate, de către membrii grupării conduse de Brendo.

Chiar dacă pentru noi nu este un nume cunsocut, Banev este un mafiot temut, foarte puternic și respectat chiar la nivel mondial.

Operațiunea „Regii cocainei”

Banev a fost arestat în 16 mai în orașul de la Marea Neagră Sozopol, după o operațiune comună a autorităților din mai multe state, cunoscută sub numele de „Regii cocainei”. Alături de Banev au mai fost arestați 15 bulgari, 12 italieni, un sloven, un georgian, dar și un român.

Banev este acuzat că a traficat 10 tone de cocaină din America de Sud către Europa.

Operațiunea durează de foarte mulți ani, timp în care rețeaua a fost intens monitorizată și infiltrată cu agenți sub acoperire. Totuși, o scurgere de informații a încetinit ancheta în 2008.

Șeful Unității de Combatere a Crimei Organizate și a Traficului Internațional de Droguri din Italia, Giuseppe Giorgino, a susținut că Banev este bănuit de traficarea în peninsulă a 40 de tone de cocaină anual.