3.6 C
București
vineri, 3 decembrie 2021 - 9:36
No menu items!

Festivalul de vară al doamnei Elena Udrea

spot_img

SR Stanescu

  • Sorin Roşca Stănescu

În anul de graţie 2005, am informat pentru prima dată opinia publică – şi de atunci am tot revenit asupra subiectului – că doamna Elena Udrea va fi candidat prezidenţial după ce preşedintele Traian Băsescu îşi încheie cele două mandate. Nu a fost o simplă ipoteză. Dimpotrivă. Dispuneam de dovezi greu de contestat conform cărora Traian Băsescu a trimis la New York un lider PDL, pe atunci PD, pentru a procura manuale de politologie, care urmau să fie puse la dispoziţia Elenei Udrea. În scopul de a se pregăti pentru viitoarea carieră. Demnitarul de partid, la rândul său, s-a adresat cu o cerere în acest sens unui membru al Consulatului. Acesta a dat fuguţa colindând librarile şi executând, întocmai şi la timp, porunca noului stăpân de la Cotroceni.

Nu ştiu câţi m-au crezut la acea dată. Sau chiar ulterior, când am revenit insistând asupra faptului că Traian Băsescu îşi punea, încă de la început, cât se poate  serios problema succesiunii şi că intenţia sa era să o promoveze pe tânăra doamnă. Iar ultima dată, în cursul acestui an, din nou, am insistat arătând că Elena Udrea devine candidat prezidenţial. În ciuda opţiunii ferme a partidului şi chiar a lui Traian Băsescu pentru Cristian Diaconescu. Şi iar au existat destui care nu m-au crezut.

Acum, informaţia se confirmă. Sau pare că se confirmă. Elena Udrea şi-a anunţat intenţia fermă de a candida. Iar partidul s-a pronunţat. Cu un singur vot împotriva, conducerea PMP a declarat că o susţine. Dar a existat şi un scurtcircuit. Care ar putea totuşi anunţa chiar şi o pană de curent.

În mod straniu, Traian Băsescu s-a deranjat semnând o listă pentru susţinerea candidaturii lui Cristian Diaconescu. Ce trebuia să înţelegem din acest gest simbolic? Că situaţia s-a schimbat? Că domnul Traian Băsescu nu se mai simte la fel de apropiat şi de confortabil ca în trecut, în calitate de tovarăş de luptă politică al Elenei Udrea? De ce, dacă Cristian Diaconescu era un simplu iepuraş electoral, Băsescu s-a ostenit să semneze? Doar de dragul circului? Această ultimă explicaţie nu prea sta în picioare. În al doilea rând, de-a lungul anilor, între Elena Udrea şi cealaltă Elena, Elena Băsescu, au existat relaţii apropiate şi trainice. Însă, în momentul în care Elena Udrea şi-a luat mâna de pe Cristian Diaconescu semnalizând că partidul nu-l mai sutine, Elena Băsescu a reacţionat. Destul de dur. Plasându-se de partea fostului consilier prezidenţial. Ce să înţelegem din asta? Pur şi simplu ca o Elenă nu mai are încredere în cealaltă Elena? Sau că faţa preşedintelui crede în mod sincer că Diaconescu ar avea şanse mai mari? Şi aceste explicaţii sunt destul de subţiri.

Şi iată, chiar în timp ce îi dedic aceste rânduri doamnei Elena Udrea, aceasta, împreună cu staff-ul partidului, se afla la Cotroceni în urma unei solicitări adresată preşedintelui şi vizând consultări legate tocmai de chestiunea candidaturii la prezidenţiale. De ce nu s-a dus Elena Udrea la Cotroceni în mod discret, aşa cum a mai făcut-o de atâtea ori? De ce nu a rezolvat problema printru-un telefon? De ce s-a grăbit să informeze opinia publică asupra acestui demers? De ce preşedintele Traian Băsescu a renunţat la Ciresica pentru a se întâlni cu liderii PMP? Să fie vorba doar de un simplu spectacol electoral? Să fi dorit doamna Elenă Udrea de a transforma această întâlnire şi momentele petrecute la Cotroceni într-o veritabilă şi spectaculoasă rampa de lansare? În acest moment mi-e dificil să dau un răspuns cu grad mare de probabilitate.

Dar ceva, ceva tot scârţâie. Dacă punem lucrurile cap la cap, am putea forma un raţionament cu şanse rezonabile de a se dovedi exact pe termen mediu şi lung. Este adevart, Băsescu a avut intenţia ca, după ce îşi termină cele două mandate, să susţină sexul frumos, pentru a lua cu asalt, pentru prima dată în istoria României, instituţia prezidenţială. Şi, deloc întâmplător, s-a fixat asupra doamnei Udrea, cu care a colaborat de-a lungul timpului în cele mai bune condiţii. Şi s-a preocupat şi de instrucţia şi de cultură politică a acesteia. Iar Udrea, silitoare fiind, a învăţat repede tot ceea ce era de învăţat. Undeva însă raporturile dintre cei doi s-au scurtcircuitat. Este posibil ca Traian Băsescu să ştie ceva ce noi nu ştim. Ţineţi minte că, de curând, a anunţat că îi va dezbraca la piele pe toţi candidaţii la prezidenţiale. Pentru că cetăţenii să-i cunoască mai bine. Poate că domnul Traian Băsescu, din anumite motive, nu este dispus să o dezbrace la piele şi pe doamna Elenă Udrea. Să aibă ascuns şi doamna Elenă Udrea vreun schelet prin dulap? Sau cine ştie? O fi scăpat de sub control fosta pisicuţă din momentul în care s-a despărţit de bulldogul Vasile Blaga şi încearcă, pe cont propriu şi în nume propriu, un asalt asupra Palatului Cotroceni. Adică fără a se mai afla sub controlul lui Băsescu. Nu cumva gestul ei de a-l elimina pe Diaconescu a fost o demonstraţie de forţă? Nu cumva Traian Băsescu suferă prima sa înfrângere politică în faţa doamnei Udrea? Şi nu care cumva doamna Udrea, pe ultima sută de metri, se teme că s-a grăbit? Că s-a pripit? Că îi va trage preşedintele covoraşul de sub tocuri? Cine ştie?

Nu cred că astăzi vom afla mare lucru. Dar în zilele următoare vom şti. Şi îi vom putea informa, ca şi altă dată, pe cei care doresc să afle lucruri reale. Indiferent cât de şocante sunt.