16.7 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024 - 6:07
No menu items!

Fermierii și transportatorii, blocaje în mai multe orașe. Negocierile cu ministrul Finanțelor au eșuat. Vama Siret, pe unde intră ucrainenii, blocată de protestatari

spot_img

Protestatarii din agricultură și transporturi anunță continuarea protestelor, după negocierile pe care le-au avit, duminică după-amiază, la ministerul de Finanțe. Unii transportatori au blocat vama Siret, pentru a-i împiedica pe cei din Ucraina să mai intre în țara noastră cu cereale. Mii de TIR-uri blochează intrările din mai multe orașe, transportatorii amenințând că vor să vină la București.

După mai bine de patru ore de negocieri, fermierii şi transportatorii au anunțat că nu vor renunța la proteste.

„Nu suntem obligați să suportăm datoria publică a statului român. Suntem pribegi în ţara noastră şi nu se mai poate aşa ceva”, a spus liderul protestatarilor care a discutat cu ministrul Finanţelor. 

El a mai declarat că ministrul Marcel Boloș a invocat PNRR și prevederile stricte bugetare, pentru îndeplinirea obiectivelor.

„Avem lista revendicărilor pe agricultură şi transport, iar din acele revendicări nu s-a acceptat decât aceea cu profitul reinvestit în fermă şi în transport. Asta înţelege domnul ministru să susţină economia românească, neputând justifica incompetența statului de a gestiona banul public pe tot ce se scurge de la o zi la asta. Deci s-au acceptat toate, dar nu se poate niciuna.

Totul se motivează pe Comisia Europeană, pe motive legislative. Domnul ministru ne trimite la cei care au scris PNRR. Noi am muncit în ţara asta şi era de datoria lor să facă aceste legi”, au mai anunțat reprezentanții protestatarilor.

Vama Siret este blocată de zeci de utilaje pe ambele sensuri de mers.bFoarte mulți fermieri și-au lăsat tractoarele și camioanele în vamă și s-au îndepărtat de ele, ca să nu-i oblige cineva să se dea la o parte.

Și la Constanța, în Gorj, Harghita dar și în alte județe, protestatarii au blocat intrările în orașe în semn de protest. Cele mai multe utilaje s-au adunat însă în Voluntari și Afumați, la intrarea în Capitală.

M. Nedelcu