18.9 C
București
duminică, 14 aprilie 2024 - 1:26
No menu items!

Fermierii din Vrancea cer ca județul să fie declarat calamitat. Culturile, afectare aproape în totalitate din cauza secetei

spot_img

Asociaţia Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice (ACCPT) Vrancea a înaintat un memoriu către autorităţile publice locale şi centrale privind necesitatea urgentă de a declara judeţul zonă calamitată de secetă. Fermierii spun că au pierderi în unele cazuri şi de peste 1.000 lei la hectar, multe exploataţii agricole fiind în imposibilitatea de a-şi continua activitatea.

”Asociaţia Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice (ACCPT) Vrancea a înaintat un memoriu către autorităţile publice locale şi centrale privind necesitatea urgentă de a declara judeţul zonă calamitată de secetă. Seceta a afectat drastic atât culturile de toamnă, cât şi culturile de primăvară. Suprafeţele cultivate au un grad de afectare de aproape 100%”, arată asociaţia, care reprezintă drepturile agricultorilor vrânceni care însumează o suprafaţă de peste 25.000 de hectare.

„Fermierii au pierderi în unele cazuri şi de peste 1.000 lei la hectar, multe exploataţii agricole fiind în imposibilitatea de a-şi  continua activitatea având în vedere investiţiile mari care sunt necesare într-o fermă agricolă şi costurile în creştere pentru înfiinţarea culturilor de toamnă pentru anul următor. Suprafeţele cultivate cu porumb care sunt irigate prezintă şi acestea un grad de afectare de 40-50% dar sunt foarte puţine ha irigate iar costurile cu combustibilul şi impedimentele cu care se confruntă fermierii fac ca nici irigaţiile să nu reprezinte o soluţie de salvare în acest moment. ACCPT- Asociaţia Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice – a făcut toate demersurile în vederea declarării stării de calamitate din cauza secetei în judeţul Vrancea şi cerem autorităţilor să ia urgent măsuri. Aşa cum am menţionat şi în memoriu, este nevoie urgentă de acordarea de despăgubiri fermierilor vrânceni afectati de secetă pentru a-i ajuta în timp util să-şi înfiinţeze culturile viitoare”, spune Teofil Dascălu, preşedinte ACCPT Vrancea.

„Fermierii reprezentaţi de ACCPT Vrancea au înregistrat pagube uriaşe în urma instalării secetei pedologice severe din iarna 2021-2022 şi primăvara anului 2022, suprafeţele cu culturi agricole de toamnă având un grad de afectare datorat secetei de 50-80%, lucru constatat şi de Direcţia Agricolă Vrancea care a înregistrat înştiinţări de daună pentru 24.000 de hectare doar pentru culturile de toamnă. Situaţia este mult mai dramatică în ceea ce priveşte culturile de primăvară care au un grad de afectare de 90-100%. Pentru a fi şi mai precişi, toţi fermierii, membri ACCPT VRANCEA care exploatează terenuri pe raza judeţului Vrancea au apreciat ca fiind calamitată în proporţie de 100% cultura de porumb”, se arată în memoriul înaintat de ACCPT Vrancea autorităţilor locale.

Fermierii cer acum relansarea măsurii 431 din PNRR, privind Investiţii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole şi silvice – componenta infrastructurii de irigaţii, acordarea de subvenţii pentru energia electrică folosită pentru irigaţii, adaptarea măsurii 17.1 în aşa fel încât seceta să fie un risc asigurat, dar mai ales să fie un risc care să se încadreze în rigorile acestei măsuri. Cu alte cuvinte, seceta să fie un risc accesibil de asigurat pentru toţi fermierii în condiţiile cofinanţării asigurate de stat, cunoscându-se costurile ridicate generate de asigurarea de secetă;

Ei mai vor implementarea de urgenţă a sistemului de atragerea a precipitaţiilor care a fost testat cu succes în alte judeţe din ţară și alocarea de fonduri pentru investiţiile în irigaţii în judeţul Vrancea. 

                                                                                                                    Adina Silav