9 C
București
luni, 29 noiembrie 2021 - 1:27
No menu items!

Fermierii au adus o vacă şi-o oaie pe Calea Victoriei

spot_img

Aproximativ o mie de fermieri au însoţit o oaie înhămată la un trenuleţ împodobit cu ciulini. „Asta producem, asta punem pe masă”, spune înţelept un crescător de animale care trage oaia prin Piaţa Victoriei. Protestatarii ar fi trebuit să-l întâlnească pe Daniel Constantin, ministrul agriculturii, însă acesta a plecat și i.a lăsat să bată în tobe și sufle în trompete în zadar. Corespondentul Sursa zilei l-a întrebat pe Claudiu Frânc, preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine care sunt motivele pentru care protestează

Claudiu Frânc: Primul motiv este că nivelul ajutoarelor de stat este doar de 60 şi 80 la sută faţă de nivelul aprobat de Uniunea europeană. Când ne-am dus la minister să întrebăm de ce este aşa mică subvenția, ni s-a spus că atâta poate da bugetului naţional. Atât putem, atâta dăm, așa ne-au zis. Al motiv este că vrem modificarea Codul Fiscal care ne impozitează ajutoarele de la stat cu 16%.  Impozitul ar trebui să fie zero. Dacă e ajutor, să nu-mi ia statul 16% îndărăt din ce-mi dă, nu? Al treilea motiv este impozitarea tractoarelor mai mult decât sunt impozitate jeep-urile sau limuzinele. Impozitarea se face în funcţie de capacitatea cilindrică astfel încât impozitul pe un tractor poate să ajungă şi la 1200 de lei. Dar tractorul meu nu umblă pe şosele, ci pe străzile laterale ca să ajungă pe câmp, prin urmare nu este normal să plătesc un asemenea nivel de impozitare. Alt motiv de protest este acciza la motorină care este de 1,32 lei pe litru, câtă vreme în UE fermierii plătesc 50% din preţul de la pompă, adic ă mai puțin ca noi. Fermierii români plătesc taxe şi impozite, iar agricultura organizată a contribuit anul trecut cu 3,8 % la creşterea Prodului Intern Brut. Este normal ca în acest an dificil să se întoarcă la fermieri măcar 1% din cât am dat anul trecut, şi nu 0,9% cum e acum.

Sursa zilei: Vor creşte preţurile până în Crăciun?

Preţul  la furaje a crescut, preţul la motorină a crescut….Cu siguranță va crește și prețul la carne. Cu siguranţă va mai creşte cu 10-15 la sută. Oricum a crescut în ultilma lună tot pe-atât. Suntem nevoiţi să plătească dobândă la bancă pentru că ne-am împrumutat dar guvernul nu ne-a dat subvenţia la timp pentru animale. Ne-am împrumutat la bancă şi suntem buni de plată. Așa că avem toate motivele să creștem prețul la carne. (Dana Şerb)