8.4 C
București
joi, 28 octombrie 2021 - 0:55

Ferguson: Poliţistul care a împuşcat mortal un tânăr de culoare scapă de urmărirea penală. Proteste sunt declanșate

spot_img

Obama face apel la calm după izbucnirea unor proteste

 Ferguson

Confruntări violente au izbucnit luni seara pe străzile orăşelului american Ferguson, după ce un mare juriu popular a decis să nu declanşeze urmăriri judiciare împotriva unui poliţist alb care a ucis în această vară un tânăr de culoare neînarmat, informează AFP.

Polițistul american Darren Wilson scapă de urmărirea penală după moartea unui tânăr negru numit Michael Brown, pe care l-a împușcat cu șase gloanțe la începutul lunii august la Ferguson, Missouri, a anunțat luni procurorul.

După trei luni de deliberări ale unui mare juriu popular, procurorul Robert McCulloch a făcut acest anunț în timp ce sute de persoane erau adunate pe străzile din Ferguson în așteptarea deciziei, ridicând temerile unor noi confruntări, după cele mai grave revolte rasiale în vară.

“Datoria unui mare juriu este de a separa faptele de ficțiune”, a declarat procurorul în fața presei, adăugând că jurații “au stabilit că nu există niciun motiv suficient pentru urmărirea penală a ofițerului Wilson”.

Imediat după anunţarea diciziei juriului, preşedintele Barack Obama şi familia lui Michael Brown, care s-a declarat “dezamăgită profund”, au îndemnat mulţimea să manifesteze paşnic, iar poliţia să dea dovadă de reţinere.

“Dacă nu există justiţie, nu există pace”, au scandat manifestanţii în această suburbie a oraşului Saint Louis din statul Missouri care a fost deja scena unor confruntări rasiale grave, după uciderea lui Michael Brown.

Michael Brown, un tânăr de culoare de 18 ani care nu era înarmat, a fost ucis de Darren Wilson în plină zi pe o stradă din Ferguson la 9 august cu cel puțin șase gloanțe.

Corpul tânărului a fost lăsat la vedere, sub privirile trecătorilor, timp de mai multe ore în soare, provocând furia manifestanților care au văzut în aceasta un semn suplimentar de dispreț al forțelor de ordine pentru populația de culoare.

Cu douăzeci de minute înainte de confruntare, Michael Brown a fost filmat într-un magazin în timp ce încerca să fure o cutie de trabucuri, amintește AFP.