9 C
București
luni, 29 noiembrie 2021 - 11:34
No menu items!

Femeile manager “se bat” pe bani nerambursabili de la Ministerul Economiei

spot_img

femei manager

Peste 600 de femei s-au înscris luni, până la ora 12:00, în Programul naţional pentru dezvoltarea antreprenoriatului în rândul femeilor manager din sectorul IMM-urilor, potrivit unor date transmise de Ministerul Economiei. Acestea caută sprijin financiar nerambursabil de maximum 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile efectuate (exclusiv TVA), dar care nu poate depăşi suma de 41.500 lei/beneficiar.

”La ora 10:30 existau 396 utilizatori înscrişi cu user şi parolă în vederea completării formularului online. Dintre aceştia, 8 aplicanţi transmiseseră deja formularele. La ora 11:00, numărul utilizatorilor înscrişi ajunsese la 500, iar numărul formularelor trimise era de 102. La ora 12:00 existau 619 utilizatori cu 219 formulare trimise”, a transmis Ministerul Economiei.

Bugetul programului pentru anul 2014 este de 500.000 de lei. Conform procedurii, aplicaţia va fi deschisă pentru înscrieri între 10 martie 2014, ora 10.00 şi 16 martie 2014, ora 20.00.

Departamentul pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism a anunțat, luni, lansarea a două programe naţionale pentru susținerea antreprenoriatului: Programul pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri şi Programul naţional multianual pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale în rândul femeilor manager din sectorul întreprinderilor mici şi mijlocii.

Primul dintre cele două are un buget de 21 de milioane de lei şi se adresează antreprenorilor cu vârsta de până în 35 de ani, care pot obţine o finanţare nerambursabilă ce poate acoperi 50% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile aferente planului de afaceri, dar nu mai mult de 10.000 de euro.

Fondul Naţional de Garantare al Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) va garanta pentru aceste credite contractate cu până la cel mult 80% din valoarea solicitată, în limita sumei de 80.000 euro, echivalentul în lei.

Beneficiarii programului vor fi scutiţi de la plata contribuţiilor de asigurări sociale datorate de angajatori pentru veniturile aferente a cel mult patru salariaţi, angajaţi pe perioadă nedeterminată. Conform procedurii, aplicaţia va fi deschisă pentru înscrieri între 10 martie 2014, ora 10.00, până la epuizarea bugetului.

Pentru programul destinat tinerilor antreprenori, la ora 10:30 existau 46 utilizatori înscrişi cu user şi parolă pentru completarea formularului online. La ora 11:00, numărul utilizatorilor înscrişi ajunsese la 67, iar numărul formularelor trimise era de 15. La ora 12:00 existau 90 de utilizatori cu 24 de formulare trimise.

”Menţionăm, de asemenea, că în data de 17 martie va demara Programul pentru dezvoltarea abilităţilor antreprenoriale în rândul tinerilor şi facilitarea accesului acestora la finanţare – START, iar în aprilie se va lansa Programul de dezvoltare şi modernizare a activităţilor de comercializare a produselor şi serviciilor de piaţă”, a mai transmis Ministerul Economiei.

Obiectivul programului destinat femeilor manager este stimularea înființării de firme private de către femei, prin facilitarea accesului acestora la finanţare, creşterea potenţialului de accesare a surselor de finanţare şi facilitarea accesului femeilor antreprenor la sursele de finanţare.

C.C.