3.1 C
București
sâmbătă, 4 decembrie 2021 - 20:01
No menu items!

Femeile însărcinate vor fi obligate să-și facă testul HIV

spot_img

Managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase “Matei Balş”, Adrian Streinu-Cercel, a anunţat că ministrul sănătăţii va emite luna viitoare un ordin prin care femeile însărcinate să fie investigate obligatoriu pentru depistarea virusului HIV.

Adrian Streinu Cercel a declarat la Cluj-Napoca, într-o conferinţă de presă, că beneficiile unei asemenea investigaţii obligatorii „sunt enorme”, fiind vorba în primul rând despre naşterea unui copil sănătos dintr-o mamă infectată cu HIV.

 Deși era și până acum pe lista de investigații ale femeilor proaspăt însărcinate, el nu avea caracter obligatoriu, ci cu consiliere pre şi post testare. Beneficiile sunt enorme, în primul rând fiind vorba despre naşterea unui copil sănătos dintr-o mamă infectată cu HIV.

Potrivit lui Adrian Streinu Cercel, „România se află în topul ţărilor europene în ceea ce priveşte sistemul de monitorizare a infecţiei HIV, iar alte state încearcă să ia exemplul de la noi. România se află pe primul loc între statele membre UE, iar Franţa, Germania şi Elveţia iau exemplu de la noi”, a afirmat managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”.

Şeful Clinicii de Obstretică-Ginecologie nr. 1 Cluj-Napoca, Florin Stamatian, a adăugat că femeile infectate cu HIV pot naşte copii sănătoşi dacă respectă cu stricteţe indicaţiile medicilor.

“Primul pas, şi cel mai important, în reducerea riscului de transmitere de la mamă la făt este cunoaşterea statusului HIV atât de femeile care îşi doresc să rămână însărcinate, cât şi de cele care au o sarcină neprogramată în curs. Medicul ginecolog trebuie să includă obligatoriu pe lista de analize şi testul HIV la fiecare gravidă, iar următorul pas este ca aceasta să urmeze corect indicaţiile medicului infecţionist în colaborare cu medicul ginecolog”, a afirmat Stamatian.

În anul 2011, au fost înregistrate în România 16 cazuri de transmitere a bolii HIV de la mamă la copil, iar în primele nouă luni ale acestui an au fost înregistrate 12 astfel de cazuri.

Adrian Streinu-Cercel a participat miercuri, la Cluj-Napoca, la seminarul “Femei pentru acţiune pozitivă”, cu tema “Asistarea medicală a gravidei seropozitive şi ulterior a mamei seropozitive şi nou-născutului” organizată de Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Cluj-Napoca şi Clinica de Obstretică-Ginecologie I.

La manifestare au fost prezenţi circa 60 de medici ginecologi, neonatologi şi infecţionişti din Cluj-Napoca.