4.2 C
București
marți, 9 martie 2021 - 0:18

Femeia care a făcut ce mai gravă reacție adversă după vaccinare are “contraindicație absolută” pentru rapel

Femeia de 46 de ani care a intrat în șoc anafilactic la câteva minute după ce a fost vaccinată anti-Covid cu serul de la AstraZeneca se simte bine.

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, care astăzi a susținut o amplă conferință de presă, a vorbit și despre cazul femeii de la Olt, sigurul de această gravitate din țară.

“În cursul zilei de 21 februarie a fost înregistrat un caz de reacţie alergică major, un caz de şoc anafilactic la o persoană de sex feminin, de 46 de ani, care după administrarea primei doze de vaccin de la compania Oxford-AstraZeneca, la aproximativ 10 minute, a dezvoltat fenomene alergice, care au evoluat către scăderea valorilor tensionale, cu instalarea criteriilor de şoc anafilactic. S-a intervenit rapid, conform procedurilor în vigoare, evoluţia fiind rapid ameliorată. În circa şapte minute, practic, pacienta era cu stare generală mult ameliorată. A fost transportată cu ajutorul echipajului medical de urgenţă pentru continuarea monitorizării în spitalul din municipiul Slatina, unde este cu stare generală foarte bună şi urmează să fie externată, din datele care ne-au fost furnizate”, a explicat Valeriu Gheorghiţă într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria.

Femeia, care nu se știa alergică de niciun fel, are acum o contraindicație absolută pentru rapel.

“Se contraindică absolut efectuarea rapelului cu acelaşi tip de vaccin în cazul persoanei respective. De asemenea, foarte probabil că nu se mai efectuează rapel nici cu celelalte tipuri de vaccinuri, pentru că sunt precauţiuni ridicate la persoanele care au o reacţie anafilactică după orice tip de vaccin”, a declarat Valeriu Gheroghiță