21.9 C
București
joi, 30 mai 2024 - 12:19
No menu items!

Felipe de Bourbon, un rege modern pentru Spania GALERIE FOTO

spot_img

Modern şi discret, Felipe de Bourbon a fost crescut să devină regele Spaniei

felipe4

Felipe de Bourbon își asumă, la 46 de ani, rolul de rege al Spaniei, succedându-i tatălui său, Juan Carlos, a cărui abdicare a fost anunţată luni.

Prin studii în străinătate şi formare militară, „obiectivul său, singurul său obiectiv, este să servească Spania”. „I s-a inoculat, în forul interior, că trebuie să fie primul servitor”, declara la un moment dat mama sa, regina Sofia.

Misiunea lui Felipe de Bourbon este să asigure continuitatea unei monarhii parlamentare instaurate progresiv, odată cu urcarea pe tron, în 1975, a lui Juan Carlos, desemnat de către dictatorul Francisco Franco ca succesorul său.

Marea sa provocare este să convingă, într-o ţară în care susţinerea populară a monarhiei a atins cel mai slab nivel istoric, după o serie de scandaluri, care l-au ocolit.

Mai rezervat decât tatăl său, prinţul moştenitor a avut mult timp de suferit de pe urma comparării cu Juan Carlos, mulţi spanioli prezentându-se mai degrabă „juan-carlişti” decât monarhişti.

Însă problemele cu sănătatea repetate ale lui Juan Carlos, vânătoarea de elefanţi în Botswana, în aprilie 2012, foarte controversată într-o Spanie afectată de criză, şi ancheta pentru corupţie care o vizează pe fiica sa cea mică, Cristina, şi pe soţul ei, Iñaki Urdangarin, au afectat popularitatea regelui.

Concomitent, cota de popularitate a prinţului a crescut.

„Un anumit echilibru între cei doi este pe cale să se creeze”, sublinia la începutul lui 2013 Antonio Torres del Moral, un profesor de drept constituţional.

Brunet şi cu ochii albaştri, înalt de 1,98 metri, elegantul Felipe şi-a cultivat o imagine de apropiere şi modernitate. El a fost ajutat în acest sens de căsătoria, în 2004, cu Letizia Ortiz, o femeie din popor, jurnalistă şi divorţată, o premieră în istoria monarhiei spaniole.

Din uniunea lor s-au născut două fetiţe bolde, Leonor, în octombrie 2005, şi Sofia, în aprilie 2007.

Familia a trăit până în prezent departe de fast, într-o casă construită pentru Felipe în parcul Palatului Zarzuela, lângă Madrid.

Felipe de Bourbon s-a născut în capitala spaniolă, pe 30 ianuarie 1968. Legenda spune că Juan Carlos a leşinat la anunţul naşterii unicului său moştenitor masculin, după cele ale infantelor Elena, în 1963, şi Cristina, în 1965. Monarhii îl aveau astfel pe viitorul rege, Constituţia spaniolă preferând moştenitori bărbaţi.

R.D.