10.4 C
București
sâmbătă, 16 octombrie 2021 - 15:35

Felipe al VI-lea a fost proclamat rege al Spaniei – UPDATE

spot_img

Felipe al VI-lea a fost proclamat joi rege al Spaniei în fața legislativului spaniol

Felipe de Asturias

Felipe al VI-lea de Burbon a devenit la miezul nopţii regele Spaniei şi depune jurământul joi, în cursul unei ceremonii sobre, care a începutcu primul eveniment solemn: Regele Felipe a devenit comandant al forțelor armate spaniole, după ce regele Juan Carlos i-a impus fiului său banderola comandantului.

UPDATE 

“Jur să îmi îndeplinesc cu credinţă funcţiile, să respect şi să veghez la respectarea Constituţiei şi a legilor şi să respect drepturile cetăţenilor şi regiunilor autonome”, a declarat noul rege, în vârstă de 46 de ani, în aplauzele deputaţilor şi senatorilor reuniţi în Congres.

“Camerele reunite ale legislativului spaniol v-au primit jurământul. Sunteți proclamat rege al Spaniei”, a rostit președintele Congresului Deputaților. Jesus Posada a strigat apoi “Trăiască Regele! Trăiască Spania” și în legislativ a urmat intonarea imnului național al Spaniei.

Regele Felipe al VI-lea și-a început apoi discursul de proclamare. Regele Juan Carlos nu asistă la ceremonia de proclamare a fiului său; în schimb sunt prezenți, alături de viitorul rege și viitoarea regină, fiicele lor, mama prințului Felipe, actuala regină Sofia, sora lui cea mare, infanta Elena, precum și infantele Pilar și Margarita, surorile actualului rege Juan Carlos.

Felipe al VI-lea de Burbon moşteneşte o monarhie contestată

Juan Carlos, în vârstă de 76 de ani, care a semnat miercuri foarte emoţionat actul de abdicare, i-a trecut centura roşie fiului său, purtând o uniformă militară de paradă, în cadrul unei ceremonii la Palatul Zarzuela, în prezenţa membrilor Familiei Regale şi unor oficiali de rang înalt din cadrul armatei.

Felipe al VI-lea de Burbon moşteneşte o monarhie contestată, potrivit sondajelor, de unul din doi spanioli şi o ţară afectată de criză economică şi şomaj și va avea o misiune grea, constând în reînnoirea unei monarhii în căutare de legitimitate şi păstrarea unităţii naţionale afectate de separatismul catalan, notează AFP.

Legea organică a abdicării, semnată de Regele Juan Carlos și contrasemnată de premierul Mariano Rajoy, a fost deja adusă la Congresul Deputaților, în seara zilei de miercuri, iar la miezul nopții a intrat în vigoare, odată cu publicarea în Monitorul Oficial, astfel că Felipe al VI-lea este de facto noul rege al Spaniei.

După această ceremonie simbolică, regele Felipe al VI-lea se îndreaptă, însoțit de regina Letizia, către Congresul Deputaților, unde va începe ceremonia solemnă de depunere a jurământului și proclamare în funcția de șef al statului.

După ce va depune jurământul în hemiciclul Congresului Deputaţilor şi va susţine primul discurs în calitate de rege, Felipe va prezida o paradă militară.

De aici, ei vor începe un drum cu mașina, prin centrul capitalei spaniole, până la Palatul Regal din Madrid, escortați de agenți călare ai Gărzii Civile.

C.A.