29.4 C
București
luni, 2 august 2021 - 23:44

Feţe bisericeşti implicate în campania electorală. BOR reacţionează

spot_img

Înaltpreasfinţitul Casian Crăciun, arhiepiscopul Dunării de Jos, implicat în campania electorală a USL. PS Casian Crăciun apare într-un material electoral alături de candidatul PNL,  George Scarlat. BOR reacţionează.

Arhiepiscopul Dunării de Jos, Casian Crăciun apare într-un material electoral alături de candidatul PNL,  George Scarlat. În pliantele electorale, arhiepiscopul Dunării de Jos apare într-o fotografie alături de liberal şi-şi îndeamnă enoriaşii să-l voteze pe acesta. Nu este singurul caz în care o faţă bisericească se implică în campania elctorală. Un preot paroh din Hunedoara candideză la alegerile parlamnetare sub sigla PRM pentru un mandat de deputat. Preotul Ioan Poenaru susţine însă că a demisionat din funcţia pe care o avea la parohiile Luncoiu de Sus şi Podele, pentru a candida în Colegiul de deputaţi Brad-Valea Mureşului.

BOR. Este interzis clericilor să candideze sau să facă campanie electorală

Biserica Ordoxa Romana anunţă că este interzis clericilor să candideze sau să facă campanie electorală . Totodată, BOR precizează că cel care va încălca regula şi alege cariera politică pierde dreptul de a reveni  la “misiunea preotească”.

“În conformitate cu Sfintele Canoane ale Bisericii Universale (6 Apostolic, 7 Sinodul IV Ecumenic, 10 Sinodul VII Ecumenic, 11 Sinodul local Cartagina), care stipulează că printre îndeletnicirile incompatibile cu slujirea şi demnitatea clericului se numară şi aceea de “a primi asupra sa dregătorii sau îndeletniciri lumesti”, arhiereului, preotului, diaconului şi monahului îi este interzis să facă politică partinică, să fie membru al unui partid politic, să participe la campanii electorale, să candideze şi să devină membru al parlamentului sau consiliilor locale, primar, viceprimar sau să ocupe funcţii în administraţia publică centrală şi locală.  Cel care va încalca aceste reguli, precum şi legământul depus la hirotonie, se încadrează în prevederile art.3, lit. d şi e din Regulamentul de procedură al instantelor disciplinare şi de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române, având de ales între cariera politică şi misiunea preotească, pentru totdeauna, fără drept de revenire în cler. Abaterile de acest fel vor fi judecate în Consistoriile eparhiale”, anunţă BOR.(A.M)