FBI oferă o recompensă de 3 mil. $ pentru arestarea hackerului rus care a creat Gameover Zeus

Cea mai mare sumă din istoria FBI este parte a unei campanii în care va fi folosită ”orice metodă disponibilă”

FBI

Agenția americană FBI oferă o recompensă de 3 milioane de dolari pentru informații care vor duce la arestarea unui hacker rus acuzat de crearea unui virus IT folosit pentru a fura peste 100 de mil. $ de la companii și persoane fizice, potrivit Bloomberg.

Procurorii amerciani l-au acuzat anul trecut pe Evgheni Mihailovici Bogacev de derularea unei campanii de hacking cunoscute drept Gameover Zeus, care a infectat sute de mii de computer din lume.

Bogacev este în libertate și este acuzat de conspirație, spălre de bani, fraudă bancară și fraudă online.

wanted

”Scopul nostru este simplu: să folosim orice metodă disponibilă pentru FBI și pentru comunitatea de informații a SUA pentru a combate aceste atacuri”, a afirmat Robert Anderson, director executive al FBI pe domeniul cybersecurity.

National Security Agency estimează pagubele anuale ale campaniilor de hacking care afectează firmele și cetățenii din SUA la 400 de miliarde de dolari.

Acțiunea FBI apare în contextul relațiilor tensionate dintre SUA și Rusia. Aceasta este cea mai mare recompensă oferită vreodată de agenție.

Pe 13 februarie, SUA a înregistrat un succes în acest domeniu, reușind extrădarea din Olanda a unui alt rus – Vladimir Drinkman, care a furat seriile a 160 de milioane de cărți de credit între 2005 și 2012. Ministerul de Externe al Rusiei a protestat energic, afirmând că extrădarea este o ”lovitură puternică pentru relațiile Rusia-SUA”.

Bogacev a condus o rețea infracțională care a dezvoltat Gameover Zeus – un sistem de infectare a computerelor (botnet), prin care s-au extras bani și informații valoroase.

Bogacev a mai dezvoltat un virus de tip malware – Cryptolocker, care blochează computerele victimelor până când acestea plătesc o recompensă. Hackerul locuiește în Anapa, Federația Rusă.

NICIUN COMENTARIU