16.1 C
București
sâmbătă, 23 octombrie 2021 - 2:41

Favorita tuturor

spot_img

SR Stanescu

  • Sorin Roşca Stănescu

Cred că aţi ghicit. Nu este faimoasa femeie cu barbă care a câştigat Eurovisionul. Ci Elena Udrea. Dacă stăm bine să ne gândim, ea este dorită de toţi. Începând cu Traian Băsescu. Şi terminând cu ceilalţi doi competitori redutabili. Cinstit vorbind, pentru Victor Ponta, Elena Udrea reprezintă o veritabilă binecuvântare. Dar şi pentru Crin Antonescu. Fiecare în felul lui îşi doreşte ca această doamnă să intre oficial în cursa prezidenţială. Pentru că toţi au de câştigat de pe urma ei.

Traian Băsescu afirma despre Victor Ponta că este cel mai corupt premier şi îl ameninţă cu puşcăria. La rândul său, Victor Ponta anunţa în mod insistent că actualul preşedinte va ajunge, la scurt timp după încheierea mandatului, după gratii. Crin Antonescu le cere celor doi să fie cumpătaţi, rezervaţi, preocupaţi de prezentul şi viitorul statului român şi să înceteze cu insultele reciproce. Eu îmi permit însă să lansez o întrebare. Care poate fi şi un avertisment. Sau un grav semnal de alarmă. Ce se întâmplă dacă amândoi, Traian Băsescu şi Victor Ponta, au dreptate? Dacă are dreptate Traian Băsescu şi premierul ajunge în puşcărie? Dacă are dreptate şi premierul şi ajunge şi Traian Băsescu în puşcărie? Ar fi vai şi amar de cetăţenii acestei ţări. În ce situaţie s-ar afla România? Şi dacă totuşi ambii au dreptate?

În timp ce un preşedinte şi un premier se ameninţa reciproc cu închisoarea şi s-ar putea să o facă în mod întemeiat, Elena Udrea creşte în mare viteză. Ca în basmele populare. O ajută cea mai mare firma de consultanţă electorală din Statele Unite, una dintre cele mai puternice din lume, specializată nu numai în măsurători şi analize de piaţă, ci şi în manipularea opiniei publice prin intermediul acestora. Precum şi cu ajutorul soluţiilor de propagandă pozitivă şi negativă propuse acelor clienţi cu dâre de mână, capabili să angajeze o companie de acest calibru, care costă milioane de dolari. Dar dacă tot nu se mai găsesc declaraţiile de avere ale Elenei Udrea de la Primăria Generală a capitalei şi de la Cotroceni, unde a fost consilier al preşedintelui Traian Băsescu, atunci există o mare probabilitate ca fondurile necesare pentru plata consultantului american să existe. Cu vârf şi îndesat.

Dincolo de testul europarlamentarelor, care este mai puţin interesant din perspectiva opţiunilor cetăţenilor decât sub aspectul capacităţii partidelor de a-şi mobiliza activiştii, cea mai importantă întrecere politică este calificarea în cel de-al doilea tur de scrutin al prezidenţialelor. În stânga, nicio emoţie. Victor Ponta defilează. În fruntea unui partid disciplinat, a unei coaliţii în care partenerii practic nu contează decât în mod simbolic şi cu un PR extrem de bine pus la punct. Există certitudinea că el va ajunge în turul doi. După care ori câştiga prezidenţialele, ori îşi rupe gâtul. Aşa cum a avertizat Crin Antonescu, în cea de-a doua ipostază, fractură va fi totală. Va mai avea poate viaţa politică, dar nu şi cariera. Ponta sta însă liniştit până se încheie primul tur. Dincolo, în dreapta, e problemă mare. Dreapta este divizată. Dreapta are mulţi competitori. Şi, fiecare dintre ei, mulţi adversari. Şi contestatari. Iar electoratul este şi el măcinat. De aici şi scorurile mici ale dreptei. În bătălia pentru primul tur al prezidenţialelor, intrarea Elenei Udrea în cursa nu mai pare astăzi o fantezie gazetăreasca cum credeau unii în 2005, când m-am referit pentru prima dată la intenţiile lui Traian Băsescu în privinţa tinerei doamne de atunci, ci căpăta o dramatică şi totodată eroică consistentă. Dacă Elena Udrea va candida, toate formaţiunile din dreapta non-PNL, cu excepţia Partidului Mişcarea Populară, devin primul obiectiv al atacurilor preşedintelui. Prima sa grijă este să facă o curăţenie rapidă a terenului din jurul doamnei.

Bulldogul Vasile Blaga va mârâi, dar se va trage la o parte, cu Predoiu cu tot, din calea pisicuţei. MRU se va da şi el la o parte cu coada între picioare. Ţărăniştii vor sta cuminţi. Şi astfel, Elena Udrea devine lider real al unor iepuraşi alături de care va alerga şi pe care îi va învinge, cum spuneam, într-o parte a dreptei. Pe cealaltă parte, ocupată de PNL, partid care probabil că va depăşi 20 la sută la europarlamentare, alergătorul va fi Crin Antonescu. Acesta se va simţi extrem de lejer în competiţia cu Elena Udrea. Cu eleganţă, dar cu fermitate, doamnă, care are un trecut extrem de sulfuros, va putea fi uşor călcată în picioare de liderul liberal. Dacă acesta se califica în al doilea tur de scrutin, se va confrunta cu fostul său tovarăş, Victor Ponta, căruia i-a diagnosticat toate slăbiciunile. Rămâne de văzut, în această situaţie, cât  de repede dreaptă vă fi capabilă să-şi refacă rândurile electoratului. Şi dacă, în scurtul interval dintre cele două tururi de scrutin, vor putea fi vindecate toate capetele sparte.

Pentru Ponta, o competiţie cu Crin Antonescu în al doilea tur de scrutin se poate transforma într-un coşmar. În schimb, el ar fi fericit să se lupte cu Elena Udrea. Şansele sale în trântă cu distinsă doamna ar fi considerabil de mari. De aceea Victor Ponta şi-o doreşte drept adversar. Iar maşinăria să electorală va face tot ce se poate pentru a-i creşte scorul diminuând în acelaşi timp şansele lui Antonescu. Iată o perspectivă din care, dacă privim lucrurile, există o punte destul de consistenţă de colaborare între el şi preşedintele Traian Băsescu. Amândoi răsfăţa, fiecare în felul lui, pisicuţa şi amândoi încearcă să-i aplice un brânci politic liderului liberal.

Şi nu poate fi contestat nici faptul că interesul lui Antonescu din această perspectivă, până la un punct, este, dacă nu acela de a o ajuta pe Udrea să-i învingă pe celilalti competitori din dreapta – mai puţin pe el însuşi –, în orice caz de a avea o atitudine relativ neutră faţă de fosta blondă de la Cotroceni şi actuala speranţă a Cotroceniului.

Surpriza surprizelor însă, referindu-ne la electoratul de dreapta, cine credeţi că ne-o poate face? Şi unora şi altora. Ei bine, un partid despre care se vorbeşte foarte puţin sau chiar deloc atunci când vine vorba de prezidenţiale. Este vorba de UDMR. Electoratul maghiar va vota şi el la cel de-al doilea tur de scrutin. Cu cine? Dacă cei mai mulţi maghiari vor vota cu Ponta, câştiga Ponta. Dacă cei mai mulţi maghiari vor vota cu Antonescu, victoria îi va aparţine acestuia. Este exact zona în care, încă stăpân al dosarelor penale şi încă un reprezentant informal, dar remarcabil al popularilor europeni, Traian Băsescu are un cuvânt greu de spus.

Dar până una-alta, Elena Udrea este, aşa cum de altfel şi-a dorit întreaga viaţă, favorita tuturor.