13.3 C
București
duminică, 19 mai 2024 - 4:21
No menu items!

Fără măriri salariale și sporuri, greva din Educație continuă și joi

spot_img

Profesorii se află în cea de a patra zi de grevă generală. Asta după ce sindicaliștii nu au avut mare succes la negocierile de miercuri de la sediul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), unde premierul Nicolae Ciucă nu s-a dus, dar a trimis patru miniștri, în încercarea de a-i convinge să se întoarcă la catedră. 

Patru miniştri s-au întâlnit cu reprezentanţii dascălilor pentru a găsi o soluţie la criza fără precedent din Educaţie. Premierul Nicolae Ciucă nu a participat la întâlnire, însă a venit cu o oferă pentru sindicalişti: profesorii nu vor primi salarii mai mari, dar le-au fost promise carduri de 2.500 de lei, banii urmând a fi distribuiţi în două tranşe.

Sindicaliștii din Educație au anunțat miercuri seara, la finalul negocierilor cu Guvernul, că oferta făcută de Executiv va ajunge în cursul nopții la toți sindicaliștii din țară, care vor spune dacă o acceptă sau nu.

Liderul FSLI, Simion Hăncescu, a afirmat că, din mesajele primite până în prezent, oferta va fi respinsă, însă trebuie consultaţi toţi colegii.

”Noi deja am primit semnale de la colegi din ţară, informaţia circulă, mesajele sunt clare, greva generală continuă, dar oficial, pentru că trebuie absolut toţi membrii să fie consultaţi, mâine (n.r.-azi), până la orele 12.00 vom comunica Guvernului oficial care e poziţia noastră”, a declarat Simion Hăncescu, liderul FSLI.

La rândul său, Marius Nistor, preşedintele Federaţiei ”Spiru Haret”, a afirmat că un răspuns va fi oferit joi.

”Să lăsăm colegii să se pronunţe cu privire la oferta Guvernului care ajunge în fiecare unitate şcolară din România şi până mâine vor da un răspuns la această ofertă. Mâine va fi greva generală. Şi va exista un răspuns foarte clar pentru Executiv”, a arătat el.

Anton Hadăr, lider al Federaţiei Naţionale Sindicale ”Alma Mater”, a afirmat că, în opinia sa, ”e un pas înainte faţă de situaţia de ieri”.

”Nu ştiu dacă este un pas suficient. Suntem pe muchie de cuţit. Încă nu se poate trage o concluzie astăzi. O parte ar vrea să continue protestul, altă parte…”, a declarat Hadăr.

Secretarul general al Guvernului, Marian Neacşu, a transmis, după negocierile cu liderii sindicatelor din Învăţământ, că nu se poate vorbi de creşteri salariale şi nu pot fi acordate sporuri:”Oferta suplimentară a Guvernului va fi aceea a acordării unei sume în luna iunie şi una în octombrie, legate de cele două evenimente importante, care va consta într-un card pentru cariera profesională, acordată profesorilor şi personalului auxiliar. Suma propusă este 1.000 de lei pentru iunie şi 1.500 pentru octombrie”.

”Credem că toţi elevii trebuie să se poată întoarce cât mai repede în sălile de clasă. În acest sens a fost şi discuţia”, a afirmat și ministrul Educaţiei, Ligia Deca.

                                                                                                                 Adina Silav