9.2 C
București
marți, 26 octombrie 2021 - 14:32

Fără certitudini. Premierul Orban lasă de înțeles că bisericile se deschid după 15 mai

spot_img

Întrebat când se vor deschide bisericile pentru accesul credincioșilor, premierul Ludovic Orban a afirmat, joi că „suntem in curs de evaluare”, dar și că, cel mai probabil, slujbele se vor oficia în afara edificiilor de cult, atunci când se va lua această decizie.

„Deocamdată în data de 15 mai, în principiu am luat deciziile, relaxarea masurilor va fi graduală”, a adăugat policianul, fără să exprime clar dacă decizia de relaxare graduală a măsurilor se aplică peste o săptămână și lăcașelor de cult.

Întrebat dacă în prima rundă de ridicare a restricțiilor din 15 mai vor intra și bisericile, premierul a răspuns: „Cel mai probabil, cand va fi permisa oficierea slujbelor nu se va putea face in spatii inchise, cel mai probabil in afara bisericilor. Oricum vine vara si se pot organiza in bune conditii in afara bisericicilor, cu respectarea distantei fizice sanitare cu portul mastii si cu alte reguli care vor fi impuse”.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a declarat, în urmă cu două zile, că „Biserica Ortodoxă Română, ca și celelalte culte religioase din România/ Europa, face demersuri firești și riguros argumentate pe lângă autorități, pentru a găsi împreună căile raționale de întoarcere graduală, precaută, dar grabnică la starea de normalitate: revenirea oamenilor,  cu respectarea măsurilor de protecție necesare, inclusiv la exercitarea dreptului fundamental la viața religioasă publică, adică în biserici”.