21.3 C
București
vineri, 22 septembrie 2023 - 4:19
No menu items!

Familia Peugeot decide luni dacă va aproba două acorduri care să asigure viitorul grupului auto

spot_img

peugeot

Familia Peugeot, cel mai mare acţionar al PSA Peugeot Citroen, se va reuni luni pentru a decide dacă să aprobe două acorduri care să asigure viitorul producătorului auto francez, conform unei surse apropiate situaţiei.

Acordul familiei se impune pentru ca PSA să poată anunţa miercuri, în același timp cu rezultatele financiare, un acord privind recapitalizarea, în cadrul căruia statul francez şi partenerul chinez Dongfeng vor prelua participaţii egale la grup, potrivit Reuters.

Peugeot ar urma să anunţe şi o alianţă separată cu banca spaniolă Banco Santander, referitoare la finanţarea achiziţiilor de vehicule.

Ambele proiecte vor fi discutate luni în consiliile de administraţie ale holdingurilor familiei Peugeot, FFP şi Etablissements Peugeot Freres, a spus sursa, citată de Mediafax.

Grupul Peugeot negociază de mai multe luni un plan de salvare în urma căruia statul francez şi compania Dongfeng vor obţine participaţii egale la producătorul auto francez. Potrivit planului, PSA va beneficia de o majorare de capital de 4 miliarde de euro şi de o colaborare mai strânsă cu compania chineză.

Familia Peugeot deţine în prezent la grupul auto francez o participaţie de 25%, care îi conferă 38% din drepturile de vot. Dacă acordul va fi aprobat, deţinerea familiei va scădea la 14%, nivel care va fi egal cu participaţiile care vor reveni statului francez şi Dongfeng, potrivit unor surse apropiate situaţiei.

În paralel, Peugeot este aproape de un acord cu Banco Santander pentru o alianţă europeană de finanţare, care ar înlocui eventual garanţiile din partea statului francez care permit grupului francez să funcţioneze.

Potrivit acestui acord, Santander ar intra într-un parteneriat egal cu Banque PSA Finance pe pieţele europene şi va plăti în numerar pentru preluarea unui portofoliu de împrumuturi de la divizia de finanţare a producătorului auto, au arătat sursele.

C.A.