15 C
București
marți, 28 mai 2024 - 6:40
No menu items!

Familia Băsescu rămâne cu terenurile de la Nana sub sechestru

spot_img

Fiica cea mare a fostului președinte, Ioana Băsescu, rămâne cu sechestrul pe terenurile de la Nana, a decis instanța

ioana-basescu

Tribunalul Călărași a respins contestația depusă de Ioana Băsescu împotriva sechestrului dispus de procurorii care anchetează dosarul privind terenurile de la Nana. De altfel, fiica cea mare a fostului șef al statului va fi chemată la audieri, în cursul săptămânii viitoare, în această cauză.

Procurorii au dispus sechestrul penal asupra terenurilor care au făcut obiectul retrocedărilor, apreciate ca fiind ilegale, cu o suprafaţă totală de 735 hectare, precum şi a sechestrului penal asupra bunurilor imobile şi mobile aparţinând suspecţilor. Valoarea prejudiciului calculată la data săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu se cifrează la 3.345.235 lei, reprezentând contravaloarea terenurilor retrocedate.

Respinge contestatia formulata de petenta Basescu Ioana impotriva Ordonantei nr.236/P/2014 emisa de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie la data de 16.02.2015 in dosarul nr.236/P/2014. Obliga contestatoarea la 300 lei cheltuieli judiciare catre stat. Definitiva. Data in camera de consiliu si pronuntata in sedinta publica.

decizie Tribunalul Călărași

Conform legii, terenurile aflate sub sechestru nu pot fi vândute, dar proprietarul are posibilitatea să le cultive și să obțină beneficii de pe urma lor.

Ioana Băsescu a luat, în septembrie 2013, un credit de 4,6 milioane lei de la CEC Bank, pentru a cumpăra un teren de 290 hectare din judeţul Călăraşi, împrumut garantat cu soldurile prezente şi viitoare ale unui cont deschis la CEC şi cu terenul agricol achiziţionat.

Procurorii Parchetului General au început urmărirea penală în dosarul “Nana” faţă de şapte membri ai Comisiei de Fond Funciar a comunei Nana (județul Călărași). Cei șapte sunt acuzaţi de 135 de fapte privind terenuri retrocedate ilegal mai multor persoane.

M. Nedelcu