Fake-news #rezist. Senatorul USR Vlad Alexandrescu propagă povești elucubrante despre Jandarmeria Română

Fostul ministru #rezist Vlad Alexandrescu a propagat în spațiul public un fake-news de o mare gravitate din simpla dorință de a ataca Jandarmeria, cu care toți #rezistenții se luptă în stradă.

Sub titlul „Jandarmeria aplică electroșocuri copiilor cu probleme psihice. Povestea completă”, Vlad Alexandrescu postează pe pagina sa oficială de Facebook o poveste lacrimogenă despre jandarmii din Bihor care au fost chemați de conducerea unei școli pentru copii cu probleme speciale să păzească noaptea internatul liceului. „Câțiva părinți mi-au scris că jandarmii care ar trebui să-i protejeze pe copii îi abuzează în cel mai teribil mod cu putință. Din relatările lor, jandarmii se comportă ca niște brute, intră în camerele copiilor, le aplică lovituri și îi electrocutează cu electroșocuri. Copii cu grave probleme psihice care în locul tratamentului unor specialiști, primesc lovituri și șocuri…”, scrie în fake-news-ul său fostul ministru.

Cu atât mai grav pentru un fost demnitar al statului este că nu are minima decență să verifice informațiile ce i s-au servit și să citească legislația în vigoare. Mai ales că deține și demnitatea de senator, iar din poziția aceasta putea inclusiv să facă o interpelare în Parlament.

Contactat de Radio România Cluj, directorul Liceului Tehnologic Special nr. 1, Tiberiu Sîncelean, neagă acuzaţiile. „În presa națională a apărut o știre cu presupuse abuzuri comise de Jandarmeria Bihor în liceul nostru, ceea ce este un fals, o minciună grosolană. Nu a fost în nici o zi jandarmeria în unitatea noastră.

Din ce știu eu, părinții au trimis domnului senator o scrisoare, iar domnul senator fără nici cea mai mică verificare pe teren a dat crezare celor afirmate și a postat pe site-ul propriu acele afirmații (…) Nu știu de ce nu au făcut o sesizare la adresa școlii în primul rând. Am avut întrevederi cu acești părinți vis a vis de copilul lor, am foarte multe referate făcute de pedagogi privind atitudinea copilului, în sensul că este foarte agresiv, lovește, scuipă, înjură…iar copilul lor este întotdeauna victimă. Probabil părinții nu vor să accepte. Este un copil cu un handicap grav care are nevoie de asistență personală, ceea ce părinții nu vor să înțeleagă. Dar eu cred că este mult mai indicat ca acest senator să vină să se informeze mai întâi în unitate și după aceea să facă afirmațiile grave pe care le-a făcut”, a declarat directorul liceului. 

La rândul lor, reprezentanții Jandarmeriei Bihor au comunicat că styructura teritorială „nu a fost solicitată şi nu a executat misiuni de pază la internatul Liceului Tehnologic George Bariţiu din Oradea, cu atât mai mult cu cât, Legea 550 din 2004 privind organizarea și funcționarea Jandarmeriei Române, cu modificările și completările ulterioare şi Legea 333 din 2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protectia persoanelor, republicată, prevăd expres că Jandarmeria Română poate asigura paza unor obiective, altele decât cele aparţinând Ministerului Afacerilor Interne, doar prin Hotărâre de Guvern”. Mai mult decât atât, în ce priveşte incidentul petrecut în incinta aceluiaşi liceu în data de 5 octombrie 2018, „Jandarmeria Bihor nu a fost solicitată şi nici nu a intervenit pentru rezolvarea acelui incident”.

Andi Topală

NICIUN COMENTARIU