10.4 C
București
joi, 23 septembrie 2021 - 11:23

Fake news, de la un lider PNL: Un bărbat a murit din cauza gazelor lacrimogene. Real news, de la rude: Avea probleme cardiace. UPDATE

spot_img

O știre „fake news” de ultimă oră propagată pe rețelele de socializare și în mass-media se înscrie în lungul șir al informațiilor prin care se încearcă manipularea și intoxicarea opiniei publice cu privire la intervenția jandarmilor în 10 august, în Piața Victoriei.

Știrea de tip fake news, lansată de un reprezentant al Opoziției, respectiv PNL, pe Facebook, a fost distribuită masiv pe rețeaua de socializare și preluată imediat de mass-media online. Potrivit postării, un bărbat în vârstă de 62 de ani, care s-a simţit rău în urma protestului din 10 august din Capitală, a decedat în spitalul din Alexandria. 

Postarea de pe Facebook a fost făcută de Claudiu Daniel Crăcea, nimeni altul decât președintele PNL Turnu Măgurele. Acesta a scris într-o notă patetică, plină de emoție, că „un prieten apropiat ILIE GIZEA a murit. Un om deosebit, cu mult suflet, cu dragoste de viață si mai ales de dreptate.
Participant la protestul din 10 august, se pare ca in urma primirii unui jet de gaze lacrimogene, a avut o hemoragie, a fost dus la un echipaj SMURD care i-a recomandat internarea, dar a refuzat. Peste cateva zile starea de rau a continuat si a fost internat in Alexandria, unde a intervenit decesul. Nu stiu daca cauza este o boala mai veche, nu stiu daca o boală mai veche a fost agravata de inhalarea gazelor lacrimogene sau cauza sunt chiar acestea, dar trebuie stabilita cu exactitate cauza mortii”.

Această informație a fost demontată imediat de o rudă a bărbatului decedat. Clara P. a precizat că bărbatul decedat este nașul surorii sale și suferea de probleme cardiace.

Surse locale ne-au confirmat că bărbatul avea probleme cardiace, acutizate și pe fondul consumului de alcool. Aceleași surse ne-au dezvăluit că ar fi fost dus la proteste chiar de președintele PNL Turnu Măgurele, Claudiu Crăcea. De altfel, în fotografia pe care a postat-o acesta din urmă sunt surprinși Steluța Mohora-consilier PNL, Claudiu Cracea-președinte PNL Turnu Măgurele, Mihai Florin-pensionar (participant la toate mitingurile, locuiește în București cu chirie) și un vecin al lor.

O altă femeie, Carmen T., precizează că bărbatul decedat suferea de „o boală severă a sângelui”, diagnosticată în luna februarie și că acesta ar fi motivul decesului.

Andi Topală