4.6 C
București
marți, 7 decembrie 2021 - 15:05
No menu items!

Factorii care influențează termoscanarea. Cum poate afișa aparatul mai puține grade decât în realitate

spot_img

Un profesor de fizică din Iași explică tehnic în ce condiții un termoscaner poate arăta o temperatură corporală mai mică decât în realitate, astfel că o persoană bolnavă, cu o infecție în corp, poate intra într-un spațiu închis cu o temeperatură afișată sub 37 de grade, iar în realitate ar putea avea peste 38.  

Profesorul Silviu Gurlui, de la Facultatea de Fizică a Universității din Iași, a explicat miercuri seara la Digi24 de ce termoscanerul – care a dat naștere atâtor controverse – poate indica o temperatură greșită.

El a precizat că termoscanarea nu dăunează sănătății oamenilor, dar sunt factori care pot influența măsurarea temperaturii de la distanță.

„Fiecare corp, la o anumită temperatură, emite o radiație care se numește radiație termică. Această radiație este măsurată prin termoscanare și intensitatea ei este legată de temperatura corpului și de alte proprietăți ale corpului. Trebuie să știm însă că această temperatură măsurată nu este aceeași în orice mediu, de aceea ea trebuie să fie luată în anumite condiții. Tot ce intervine între instrumentul de măsură și corp, mediul acesta, poate să influențeze precizia măsurării temperaturii. Pot fi turbulențe de aer, poate fi o umiditate diferită, dar poate fi și starea suprafeței corpului, dacă de exemplu avem o cremă aplicată pe frunte. Or, oricare dintre acești parametri pot modifica precizia măsurii temperaturii în anumite condiții”, a arătat profesorul Silviu Gurlui. 

Profesorul de fizică a mai spus că testele pe care le-a făcut în laborator au arătat că temperatura arătată de termoscanere poate fi mai mică cu câteva grade atunci când se aplică o cremă pe față, lucru care se poate întâmpla frecvent, ai ales în cazul femeilor. Deci, nu întotdeauna precizia este atât de bună, a punctat profesorul Silviu Gurlui.

Sunt mai mulți parametri care pot influența valoarea temperaturii măsurate de termoscanere. Pe de o parte, ține de instrumentul în sine, de calitatea lui, de model, de calitatea optică, mai există un parametru care se numește „emisivitate”, un parametru extrem de precis, care dacă nu este introdus în aparat corect, valorile pot fi eronate, spune fizicianul. Presupunând că instrumentul este foarte bun și toate reglajele sunt făcute bine, mai rămân probleme legate de mediu și de calitatea suprafeței – dacă prezintă un aspect anume, dacă am o anumită cremă aplicată, dacă în momentul efectuării măsurătorii sunt variații ale aerului din spațiul dintre instrument și suprafața de măsurat – atunci pot apărea diferențe de temperatură și sunt lucruri explicabile, a spus profesorul Gurlui.