Facebook, acuzată oficial că încalcă protecția datelor cetățenilor. Urmează acțiuni la nivelul UE

facebook-500x281 

Compania Facebook Inc. este pusă la colț pe subiectul protecției datelor și intimității cetățenilor europeni, într-un raport al autorității de reglementare din Belgia, citat de Bloomberg.

Modul în care ”viețile private” ale utilizatorilor de Facebook ”sunt tratate fără respect trebuie combătut”, a declarat Willem Debeuckelaere, președintele autorității belgiene, în urma investigației. Raportul arată că Facebook ignoră reguli de intimitate pe mai multe niveluri.

Cele 28 de autorități din statele UE se coordonează pentru a strânge probe asupra posibilelor încălcări ale legislației europene, prin intermediul politicii recent introduse a Facebook de gestionare a datelor și fotografiilor personale.

Autoritatea belgiană s-a referit la îngrijorările privind capacitatea Facebook de a urmări comportamentul de consumatori al utilizatorilor prin înregistrarea și compilarea datelor privind utilizarea opțiunilor ”like”, ”share”, comentarii și alte opțiuni.

Recomandarea pentru utilizatori este să folosească opțiuni care blochează aceste înregistrări sau folosirea modului “incognito” pe browser.

Primii care s-au sesizat au fost autoritățile din Olanda, care au amendat compania americană. Aplicarea amenzii a fost suspendată temporar.

Facebook are sediul pentru operațiunile din Europa în Irlanda, dar reglementatorul Belgian a afirmat că are competența de a investiga posibile încălcări ale drepturilor propriilor cetățeni.

Compania a transmis că se supune regulilor europene de protecție a datelor, dar că va accepta să confrunte concluziile raportului cu poziția reglementatorului din Irlanda.

NICIUN COMENTARIU