18.9 C
București
joi, 28 martie 2024 - 15:19
No menu items!

„Fabrica” de denunțători a DNA, desființată de judecători

spot_img

O decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală – ar putea însemna sfârșitul „fabricii de turnători” pe care procurorii Laurei Codruța Kovesi își bazau în proporție covârșitoare dosarele în care arestau pe bandă rulantă.

Astfel, ÎCCJ, prin completul amintit mai sus, a admis sesizarea formulată de Curtea de Apel Constanța – Secția penală şi pentru cauze penale cu minori și de familie în dosarul nr. 17774/212/2013/a2, prin care se solicită pronunţarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea următoarei chestiuni de drept: „Dacă în interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 19 din Legea nr. 682/2002 privind protecţia martorilor, în condiţiile în care inculpatul a facilitat identificarea şi tragerea la răspundere penală a persoanei denunţate într-o altă cauză penală şi a beneficiat de reducerea la jumătate a limitelor de pedeapsă, efectele dispoziției penale menţionate se aplică tuturor cauzelor penale aflate pe rolul instanţelor de judecată, fără nicio limitare”.

Ca urmare a admiterii sesizării, judecătorii Înaltei Curți au stabilit următoarele: „Efectele cauzei legale de reducere a pedepsei prevăzută de art. 19 din Legea nr. 682/2002 privind protecția martorilor se produc exclusiv în cauza penală determinată, având ca obiect una sau mai multe infracțiuni comise de persoana care, înaintea sau pe parcursul urmăririi penale ori al judecăţii acelei cauze, a denunțat și facilitat tragerea la răspundere penală a participanților la săvârșirea unor infracțiuni grave; autorul denunțului nu poate beneficia de reducerea la jumătate a limitelor speciale de pedeapsă în cauze penale distincte, chiar dacă au ca obiect infracțiuni concurente comise de acesta„.

„Asta înseamnă, în termeni simpli, că degeaba îți amintești tu că acum 10 ani ai auzit că cineva a comis o faptă penală că nu te mai ajută cu nimic. Nu mai beneficiezi de reducerea pedepsei. Singura condiție de reducere a pedepsei, care rămâne valabilă este aceea ca și tu personal să fi participat la săvârșirea infracțiunilor pe care le denunți. În funcție de cum va arăta motivarea judecătorilor cei care ar putea pierde sunt cei care făceau denunțuri pe bandă rulantă la DNA, pe motiv că au auzit ei că nu știu cine e șpăgar. Nu vor mai beneficia de nimic acei oameni și ar trebui să se pună punct acelei combinații prin care oricine putea fi arestat dacă scria cineva un denunț despre el”, au explicat surse judiciare pentru Sursa Zilei.

Decizia Înaltei Curți este obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial.

Cristi Ciupercă