17.3 C
București
joi, 23 martie 2023 - 17:16
No menu items!

Fără o strategie coerentă, România pierde banii europeni

Un „ă” la patru secunde

Dorel de Iași

Se țin strâns

Cum sfidează Mario Iorgulescu

Africa se rupe-n două

S-a lăudat cu viteza pe TikTok

spot_img

România trebuie să prezinte strategii sectoriale amănunţite asupra obiectivelor pe care le urmăreşte pentru a beneficia de fonduri europene în următorul exerciţiu bugetar 2014-2020, altfel riscând suspendarea integrală sau parţială a plăţilor, potrivit unei note prezentate în şedinţa de guvern de miercuri de către Ministerul Afacerilor Europene.

” Pentru a beneficia de alocarea de fonduri europene în exerciţiul bugetar 2014-2020, România trebuie să prezinte strategii sau documente strategice sectoriale amănunţite asupra obiectivelor pe care le urmăreşte”, a precizat purtătorul de cuvânt al executivului, Andrei Zaharescu.

Potrivit acestei note, îndeplinirea condițiilor trebuie realizată cel târziu până la 31 decembrie 2012.

”Neîndeplinirea poate determina Comisia Europeană să suspende integral sau parţial plăţile intermediare”, se mai spune în nota Ministerului Afacerilor Europene.

Acest document atrage atenţia asupra faptului că toate instituţiile implicate trebuie să elaboreze planurile de acţiune pentru implementarea condiţionalităţilor ex-ante, care trebuie să fie prezentate Guvernului spre aprobare până cel târziu la mijlocul lunii ianuarie 2013.

De asemenea, ministerele trebuie să elaboreze strategiile sectoriale care să stabilească viziunea de dezvoltare pentru perioada 2014-2020.