4.4 C
București
marți, 7 decembrie 2021 - 11:10
No menu items!

EY: Zona Euro va crește cu 1% în 2014 și cu 1,4% în 2015

spot_img

zona euro

Zona Euro, principala piață de export pentru economia României, va înregistra o creștere economică modestă de 1% în acest an și de maximum 1,4% în 2015, potrivit unui studiu publicat joi de compania de consultanță EY. Pentru perioada 2016-2018, se prognozează o uşoară intensificare de ritm, la aproximativ 1,6% pe an, dublată de o redresare treptată a cheltuielilor de consum şi a investiţiilor.

”Cu toate că Zona Euro a intrat pe tendinţă de creştere, e de aşteptat ca ritmul redresării să rămână semnificativ în urma altor economii mari. (…) PIB-ul Zonei Euro va atinge în 2018 o creştere estimată de aproximativ 5% comparativ cu vârful atins în primul trimestru din 2008, înainte de declanşarea crizei financiare. Prognoza estimează că, spre deosebire de Zona Euro, PIB-ul Marii Britanii şi cel al SUA vor înregistra creşteri de 12% şi respectiv de 23% în aceeaşi perioadă”, se arată într-un comunicat al companiei.

Aproximativ 60% din exporturile României se îndreaptă spre piața Zonei Euro, principalele piațe fiind Germania, Italia și Franța.

Bogdan Ion, Country Manager al EY România, a afirmat că prognoza Comisiei Europene de 2,3% pentru creșterea PIB în România pentru acest an reprezintă un ritm bun, dar insuficient având în vedere decalajele structurale ale economiei româneşti.

”Revenirea la o creştere modestă şi stabilizarea serviciului datoriilor ar trebui să echivaleze cu o îndepărtare de posibilitatea ruperii Zonei Euro. Aderarea Letoniei la începutul acestui an şi aderarea probabilă a Lituaniei anul viitor au impulsionat încrederea în moneda unică”, se mai afirmă în analiza celor de la EY.

V.B.