11.2 C
București
marți, 19 octombrie 2021 - 23:38

E&Y: România se înscrie în tendința mondială la capitolul prezenței femeilor în sectorul public

spot_img

 E&Y: România se înscrie în tendința mondială la capitolul prezenței femeilor în sectorul public

România se înscrie în tendinţele identificate la nivel internaţional, care consemnează prezența femeilor din sectorul public în poziţii de nivel inferior şi într-o pondere mică, în funcţii de conducere, potrivit unui raport publicat de compania de consultanță Ernst&Young.

În actualul Guvern, spre exemplu, din cei 26 de miniştri, cinci sunt femei.

”Evoluţia mentalităţii şi practicilor la nivelul întregii societăţi ne încurajează să vedem semnale pozitive, care vor continua schimbarea pe acest plan în sectorul public. În mare parte, acestea vin din mediul privat, unde politicile privind egalitatea de gen şi performanţele femeilor la locul de muncă au determinat creşterea numărului femeilor în posturi de conducere. Mai mult decât atât, vedem tot mai multe femei-antreprenor care dezvoltă şi conduc afaceri de succes, iar acestea sunt exemple importante la nivelul întregii societăţi”, explică Elena Badea, director de Marketing la Ernst & Young România.

Raportul, denumit ”Worldwide Index of Women as Public Sector Leader”, analizează problemele legate de egalitatea de gen la nivelurile superioare de conducere din sectorul public.

În jumătate din ţările G20, femeile reprezintă peste 50% din forţa de muncă din sectorul public. Cu toate acestea, femeile continuă să fie reprezentate într-un procent mai mic în funcţii de conducere comparativ cu bărbaţii, ocupând poziţii de nivel inferior, cu salarii mai mici şi, deseori, cu locuri de muncă part-time.

În privința numărului de lideri de sex feminin din sectorul public global, Canada, Australia şi Marea Britanie ocupă primele trei locuri.

SUA, Italia, Franţa şi Germania se situează pe o poziţie favorabilă, la fel şi Africa de Sud şi Brazilia. Africa de Sud, clasată pe locul patru în indexul Ernst & Young, se află în fruntea clasamentului pe cele două paliere de analiză: miniştri femei şi femei în Parlament.

În Canada, lider al clasamentului, femeile reprezintă doar 45% din liderii sectorului public. În Japonia, a treia economie din lume, femeile reprezintă sub 2,5% din lideri din sectorul public iar în India, doar 7,7%. În Arabia Saudită, cifra este zero.

Brazilia se clasează pe locul cinci, cu o femeie preşedinte din 2010 şi 10 femei din cei 39 de membri ai cabinetului de guvernare, un record pentru Brazilia. Argentina, Mexic şi Turcia – formează un al doilea nivel în indexul Ernst & Young. De exemplu, în Argentina, o treime din membrii Parlamentului sunt femei.

Rusia are cel mai mare număr de femei care lucrează în sectorul public – 71%, însă doar 13% din funcţiile de conducere sunt deţinute de femei.

”Peste 1 miliard de femei sunt pregătite să intre pe piaţa globală a forţei de muncă în următorii zece ani, să înceapă afaceri sau să preia poziţii de conducere – ceea ce le poziţionează ca o viitoare piaţă emergentă de care guvernele din întreaga lume trebuie să fie preocupate”, se afirmă în raportul citat.

Vlad Bârleanu