8.2 C
București
miercuri, 1 decembrie 2021 - 14:48
No menu items!

EY: Rezervele mondiale de petrol au crescut cu 3%, cele de gaz au scăzut cu 2%

spot_img

petrolRezervele mondiale de petrol au crescut cu 3%, în timp ce rezervele de gaz au scăzut cu 2%, din cauza unor estimări în scădere a rezervelor, ce pot fi atribuite preţului scăzut al gazului în America de Nord, conform raportului anual Global oil and gas reserves study, dat publicității de compania de consultanță EY România.

CITEȘTE AICI RAPORTUL

Studiul analizează rezultatele din explorare şi producţie la nivel mondial şi regional a 75 de companii, pe un orizont de cinci ani, cuprins între 2008 şi 2012.

Canada şi SUA au raportat cele mai mari creşteri la petrol. După scăderea înregistrată în 2011, producţia mondială de petrol a crescut cu 2% în 2012, în toate regiunile, cu excepţia Europei.

Producţia de petrol în Europa a scăzut, pe fondul unor cheltuieli de capital care nu au fost suficiente pentru a menţine baza rezervelor. Astfel, rata de înlocuire a producţiei a fost puternică în ultimii ani, cu o rată a descoperirilor de zăcăminte şi dezvoltare de 148% în 2012 şi cu o medie de 122% pentru ultimii cinci ani.

Cheltuielile de capital la nivel mondial pentru companiile analizate s-au ridicat la 541 miliarde de USD în 2012. Creşterea puternică a cheltuielilor cu explorarea şi dezvoltarea a fost, într-o oarecare măsură, compensată prin scăderea costurilor de achiziţie a proprietăţilor imobiliare. Combinat, cheltuielile cu explorarea şi dezvoltarea au crescut cu 20% în 2012 şi cu 48%, în perioada 2008-2012.

Creşterea cheltuielilor în 2012 s-a putut observa în toate regiunile geografice cuprinse în studiu, dar nivelul reinvestiţiilor în operaţiuni de petrol şi gaze a variat destul de mult între regiuni în perioada celor 5 ani analizaţi.

În 2012, OMV Petrom si ExxonMobil au descoperit în apele teritoriale românești zăcăminte de 42-84 miliarde de metri cubi de gaze. Consumul anual de gaze al Romaniei este de circa 15 miliarde de metri cubi.

 Vlad Bârleanu