19 C
București
marți, 27 septembrie 2022 - 14:42
No menu items!

EY: Reducerea cotei TVA trebuie dublată de acțiuni mai dure pentru combaterea evaziunii

spot_img

Premisa conformării voluntare ca urmare a scăderii taxelor ar putea să nu fie suficientă

Ernst & Young

Reducerea cotelor TVA începând cu ianuarie 2016 ar crea un deficit bugetar de aproximativ 16 miliarde de lei și există pericolul unor noi reduceri ale investițiilor sau al reducerii unor cheltuieli bugetare, potrivit unei analize publicate de compania de consultanță EY.

În proiectul de modificare a Codului Fiscal, se propune reducerea cotei standard de TVA de la 24% la 20% începând cu 1 ianuarie 2016 şi la 18% începând cu 1 ianuarie 2018. De asemenea, se propune o cotă redusă de TVA de 9% la carne, peşte, legume şi fructe.

”Deși binevenită, aplicarea de la 1 ianuarie 2016 a modificărilor propuse ar crea un deficit bugetar de aproximativ 16 miliarde de lei, pe care Guvernul susține că îl poate recupera treptat începând cu 2015. După majorarea cotei standard de TVA de la 19% la 24% în 2010, evaziunea fiscală în cazul acestei taxe a atins cote maxime. Dacă se așteaptă, prin opoziţie, că o reducere a cotei de TVA va conduce implicit şi la diminuarea fraudei fiscale, aceasta nu este de ajuns. Este posibil ca Guvernul să aibă soluții (nedeclarate) şi ne putem aștepta din nou la reduceri ale investițiilor sau la reducerea unor cheltuieli bugetare.  Totuși, sperăm că aceste măsuri de relaxare fiscală, dacă vor fi adoptate, vor fi susținute şi de o intensificare a acțiunilor pentru combaterea evaziunii fiscale, precum şi pentru colectarea la bugetul statului a impozitelor şi taxelor”

EY România

Ioana Iorgulescu, manager în departamentul de Asistenţă fiscală şi juridică din EY România, spune că introducerea TVA de 9% pentru carne, peşte, fructe şi legume este o măsură cerută şi așteptată de mediul de afaceri care, în principiu, ar crea o competitivitate reală pe piața de profil.

”Sperăm ca această reducere a cotei de TVA să aibă efectele așteptate şi din perspectiva bugetară – în principal reducerea evaziunii fiscale, creșterea consumului şi, implicit, creșterea veniturilor bugetare din TVA. Dar, totodată, că se bazează pe o analiză a rezultatelor obținute ca urmare a reducerii în anul 2013 a cotei de TVA la pâine şi produse de panificație”, a mai afirmat Ioana Iorgulescu.