35.2 C
București
marți, 9 august 2022 - 14:58
No menu items!

EY: Piața de fuziuni și achiziții din România a scăzut cu 3% în 2016. Top 10 tranzacții în regiune

spot_img

Piața de M&A (mergers and acquisitions) din România a înregistrat în 2016 o scădere ușoară de 3% comparativ cu 2015, valoarea totală a acesteia fiind estimată la 3,54 miliarde USD, potrivit unui studiu publicat miercuri de compania de consultanță EY. Numărul tranzacțiilor a scăzut de la 123 în 2015, la 113 anul trecut.

Doar trei țări din regiunea CSE au înregistrat în 2016 o creștere a numărului de tranzacții: Cehia, Croația și Grecia.

Cea mai valoroasă tranzacție din Europa Centrală și de Sud-Est s-a derulat anul trecut în sectorul alimentar: grupul japonez Asahi a achiziționat mai multe mărci de bere est-europene (printre care Ursus, Ciuc și Timișoreana), suma ridicându-se la 7,8 miliarde de euro.

Valoarea totală a tranzacțiilor din Europa Centrală și de Sud – Esta fost de 47,7 miliarde USD, cu 10,7% mai mult decât în 2015.

Diferența se datorează, în principal, creșterii valorii medii a tranzacțiilor de peste 100 milioane USD.

Dacă, în 2015, valoarea medie a tranzacțiilor din acest segment s-a cifrat la 361 milioane USD, aceasta a crescut la 385 milioane USD în 2016.

După volumul tranzacțiilor, cel mai activ sector din România a fost cel industrial, în timp ce IT-ul a fost atractiv în Polonia, Cehia, Bulgaria și Turcia. La nivelul CSE, sectorul IT a atras cele mai multe tranzacții (189). 

În România, 81% dintre achiziții au fost realizate de investitori strategici. Tranzacțiile interne u reprezentat 41% din numărul tranzacțiilor iar cele realizate de investitorii străini – 56%. Doar 3% dintre achiziții au fost reprezentate de investițiile românești în exterior.

În ceea ce privește originea capitalului străin investit în regiunea CSE prin fuziuni şi achiziţii, investitorii americani și cei vest-europeni au continuat să deţină cele mai mari ponderi în regiune, ca și în 2015. În România, cei mai activi achizitori au fost din Germania (12 tranzacții), Franța (7) și Polonia (5).

„Anul 2016 a adus tranzacţii importante în România şi în regiune, arătând un nivel de încredere din ce în ce mai ridicat al investitorilor globali. Numai cele două tranzacţii mari transfrontaliere, vânzarea SABMiller România către Asahi şi vânzarea pachetului majoritar la KMG International (Rompetrol în România) către CEFC China Energy au depăşit 1 miliard de euro în valoare pe piaţa locală. În 2017, sectorul financiar se va consolida, zona de bunuri de consum va fi în continuare activă și va crește numărul tranzacțiilor în tehnologie”, a declarat Florin Vasilică, liderul departamentului Asistenţă în tranzacţii al EY România.

 

Top 10 cele mai mari tranzacţii care au avut loc în Europa Centrală și de Sud – Est în 2016

Compania ţintă

Ţara de proveniență a companiei-ţintă

Cumpărător

Ţara de proveninență a cumpărătorului

Valoare tranzacţie (în milioane USD)

CEE Business of Anheuser-Busch InBev*

Cehia, Polonia, Ungaria, Slovacia, România

Asahi Group Holdings

Japonia

7.800

Allegro S.A.*

Polonia

Cinven, Permira, Mid Europa Partners

Marea Britanie

3.250

PointPark Properties s.r.o.

Cehia

GIC Private Limited

Singapore

2.675

Pekao S.A.*

Polonia

PZU S.A, Polish Development Fund S.A.

Polonia

2.555

EP Infrastructure, a.s.

Cehia

Macquarie Infrastructure and Real Assets

Australia

1.648

AVG Technologies N.V.

Olanda

AVAST Software s.r.o.

Cehia

1.365

J&T Finance Group SE

Slovacia

CEFC China Energy Company Limited

China

800

Multimedia Polska S.A.*

Polonia

UPC Polska

Marea Britanie

765

Mars Entertainment Group

Turcia

CJ-CGV

Coreea de Sud

689

KMG International N.V.

România

CEFC China Energy Company Limited

China

680

V.B.