27.1 C
București
joi, 18 august 2022 - 12:55
No menu items!

EY: Piața de fuziuni şi achiziţii din România a crescut în 2015 cu peste 23%. Top 10 tranzacții

spot_img

Piața de fuziuni și achiziții (M&A/mergers and acquisitions) din România a înregistrat în 2015 o creștere consistentă de peste 23% comparativ cu 2014, valoarea totală a acesteia fiind estimată la 3,65 miliarde USD, potrivit unui studiu al companiei de consultanță EY.

Creșterea a survenit în ciuda numărului mai redus de tranzacții înregistrate comparativ cu anul precedent. Faţă de nivelul de 36% din 2014, ponderea numărului de tranzacții care au fost făcute publice este 39% din cele 123 de tranzacţii care au avut loc în 2015, valoarea medie a tranzacţiilor sub 100 milioane USD menținându-se constantă la 21 milioane USD.

După numărul de tranzacţii, cele mai atractive sectoare au fost IT-ul și sectorul energetic și minier, acestea înregistrând şi cele mai multe tranzacții (câte 13 de fiecare). Topul a fost completat de segmentul de real estate (12 tranzacții) şi sectoarele de servicii şi sănătate (câte 11 tranzacții în fiecare).

Majoritatea tranzacțiilor din 2015 au fost făcute de investitori străini, peste 60% din totalul tranzacțiilor fiind efectuatede investitori care şi-au marcat în acest fel intrarea pe piaţă sau companii multinaţionale care şi-au consolidat poziţia în România. La nivel regional, Slovacia este singura ţară din Europa Centrală şi de Est care a reuşit să atragă o pondere mai mare de companii străine.

Comparativ cu 2014, când predominanţi au fost investitorii din Germania şi Austria, cei mai importanţi investitori străini în 2015 au provenit din SUA. Astfel, aceștia au fost responsabili pentru 10% din investiţiile străine, fiind urmaţi de cei din Irlanda şi Marea Britanie, cu câte 8%.

La fel ca în 2014, doar 6% dintre tranzacțiile înregistrate au fost făcute de investitori români care au achiziționat ţinte externe, unul din cele mai mici procente din regiune, situându-se la egalitate doar cu Bulgaria şi Ungaria.

Cea mai mare tranzacție a anului a fost cea prin care grupul italian UniCredit a cumpărat pachetul de 45% din acţiuni deţinut de Ion Ţiriac la UniCredit Tiriac Bank pentru aproximativ 771 milioane USD.

Printre alte tranzacţii importante a căror valoare nu a fost făcută publică, sunt achiziția operatorului privat de sănătate Regina Maria de către fondul britanic Mid-Europa Partners (estimată la o valoare de 148 milioane USD) sau achiziția f[cută de  producătorul irlandez CRH, în urma fuziunii LafargeHolcim, o mega-tranzacţie transfrontalieră estimată la 7,1 miliarde USD (din care aproximativ 439 milioane USD pentru activele din România).

”Sectorul vedetă, din perspectiva valorii tranzacţiilor în 2015, atât în România, cât şi în Europa Centrală şi de Sud-est, a fost segmentul financiar-bancar, care ne așteptăm să fie în continuare activ alături de sectoare precum IT, producţie, energie sau servicii. Date fiind previziunile macroeconomice, precum şievoluția de până acum din anumite sectoare sau portofolii de investiţii, ne aşteptăm ca tranzacțiile transfrontaliere să crească, pe fondul soluțiilor strategice alese de anumițijucători din sectoarele active în M&A, pentru a ţine pasul cu firmele concurente care şi-au consolidat deja poziția prin achiziții”, a declarat Florin Vasilică, liderul departamentului Asistenţă în tranzacţii, EY România.

 

 

Nr.

Compania ţintă

Compania cumpărătoare

Ţara cumpărătorului

Valoarea tranzacției (USDm)

1

UniCredit Tiriac Bank

UniCredit SpA

IT

771*

2

Lafarge, Holcim

CRH

IE

439*

3

Regina Maria

Mid Europa Partners

UK

148*

4

Pehart Tec

Abris Capital Partners

PL

112

5

Auchan Titan shopping centre in Bucharest

New Europe Property Investments plc

ZA

99

6

North Star Shipping SRL

Archer Daniels Midland Co (ADM)

US

95

7

Volksbank Romania SA

Banca Transilvania SA

RO

89

8

Bucharest West Industrial Park

CTP Invest spol sro

CZ

66

9

McDonald’s Romania SRL

Premier Capital

ML

54

10

Nusco Tower SRL

Kifeni Investments Ltd

CY

50

* – estimări

 

V.B.