12.8 C
București
luni, 18 octombrie 2021 - 12:19

EY: Pentru antrprenorii români, simplificarea fiscalității este mai importantă decât nivelul taxelor

spot_img

 PENSIONARI - CASA JUDETEANA DE PENSII - BACAU

Simplificarea fiscalității este mai importantă decât scăderea taxelor pentru antreprenorii respondenți în cadrul Barometrului antreprenoriatului românesc, potrivit unei analize publicate de compania de consultanță EY și semnată de Mihaela Matei – Special Projects & Digital Officer, EY România.

Sursa Zilei preia integral textul analizei:

Când se discută despre taxe, conversația se concentrează de cele mai multe ori asupra nivelului acestora. Însă, pentru fondatorii de companii, cea mai presantă problemă poate fi cea a complexității taxelor. Proprietarii de mici companii din Statele Unite consideră nivelul complexității taxelor și al costurilor de conformitate un indicator mai bun pentru cât de prietenos este statul cu antreprenorii, decât nivelul în sine al taxelor plătite, conform unui sondaj Thumbtack. Conform raportului Doing Business al Băncii Mondiale, o firmă românească la început de drum are nevoie de 159 de ore/an pentru a naviga prin sistemul fiscal. Acest cost reprezintă de fapt o scădere a productivității pentru firma respectivă.

Tot în Statele Unite, conform Small Business Administration, costurile de conformitate pentru o firmă mică sunt cu 206% mai mari decât pentru o firmă mare, care dispune de resurse semnificative pentru a se conforma codului fiscal. Pentru România, nu știm ca un astfel de calcul să fi fost realizat, dar cel mai probabil situația este comparabilă.

Potrivit 60% dintre antreprenorii români care au răspuns în cadrul studiului EY Antreprenorii vorbesc – Barometrul antreprenoriatului românesc, simplificarea regulilor fiscale și a reglementărilor referitoare la calcularea obligațiilor fiscale ar avea cel mai semnificativ impact în îmbunătățirea mediului fiscal din România.

Reducerea fiscalizării veniturilor companiilor se situează – la distanță mare – pe locul al doilea, cu doar 14% dintre opțiuni, urmată de dezvoltarea unei agenții guvernamentale care să asiste afacerile noi în respectarea cerințelor fiscale (11%) și de reducerea fiscalizării veniturilor persoanelor fizice (6%).

Răspunsurile antreprenorilor indică o creștere a nevoii pentru simplificarea sistemului fiscal, această cerință crescând în preferințele antreprenorilor respondenți față de anul trecut, de la 48% la 60%, în timp ce reducerea fiscalizării veniturilor companiilor a scăzut de la 26% la 14%.

Una dintre cele mai ieftine soluții pentru a ajuta antreprenorii români în orientarea în hățișul legislativ, mai ales pentru antreprenorii tineri, sunt resursele online de informare și educare a antreprenorilor în privința conformării cerințelor statului român. Aceste resurse online, ca și un birou unic online pentru înființarea firmelor, ar simplifica și mai mult procesele de deschidere și administrare a start-up-urilor, lăsând mai mult timp la dispoziția asociaților să se concentreze asupra definirii produselor și serviciilor oferite, câștigarea primilor clienți și optimizarea proceselor de business.

Conform raportului Doing Business 2015, presupunând că toate informațiile necesare înființării unei afaceri sunt disponibile fără costuri de timp și fără a apela la consultanți sau la plăți neoficiale, în România e nevoie de 8 zile, față de 8,5 zile cu un an înainte, și de realizarea a 5 proceduri pentru deschiderea unei afaceri. Ceea ce plasează România pe locul 38 din cele 189 de țări analizate.

În Estonia, una dintre cele mai digitalizate societăți din Europa și din lume, alegerea și verificarea disponibilității numelui pentru noua companie, ca și înregistrarea efectivă a firmei se pot face 100% online. Astfel, crearea noii firme poate dura doar câteva ore și costă 140 EUR. În România, există cel puțin două portaluri de tip one stop shop care încearcă să ofere resurse și informații de business pentru întreprinderile mici și mijlocii și start-up-uri, cu scopul de a simplifica procedurile administrative pentru aceste firme: primul birou unic pentru IMM-uri immoss.ro și portalul esimplu.ro. Dacă în cazul primului, unele secțiuni au fost ultima dată actualizate în anul 2011, portalul esimplu.ro ajută în special cu știri și noutăți din domeniul afacerilor.

Pentru simplificarea fiscalității, o altă soluție poate fi o agenție guvernamentală. În anul 2010, în Marea Britanie a fost creată o agenție responsabilă cu simplificarea sistemului fiscal: Biroul pentru simplificare fiscală. Această instituție identifică ariile de legislație fiscală mult prea complexe atât pentru companii cât și pentru plătitorii de taxe persoane fizice. Odată identificate, este obligația agenției să analizeze cum pot fi simplificate aceste prevederi și apoi să propună spre adoptare aceste măsuri guvernului. Biroul se bucură și de expertiză externă, din partea specialiștilor din domeniul fiscal și juridic, care prezintă propriile sfaturi în privința simplificării sistemului fiscal.

Oricare soluție ar fi adoptată în cazul României, reținem nevoia antreprenorilor români de simplificare a fiscalității și reglementărilor locale de business.