1.9 C
București
duminică, 5 decembrie 2021 - 23:04
No menu items!

ExxonMobil și OMV Petrom încep forajul sondei Domino-2 în sectorul românesc al Mării Negre

spot_img

Sonda Domino-2 este se află la 200 km de țărm

petrom

ExxonMobil Romania și OMV Petrom SA au anunțat începerea forajului la sonda Domino-2 în zona de mare adâncime a blocului Neptun, în sectorul românesc al Mării Negre.

Datele colectate în timpul programului de foraj vor fi utilizate pentru a evalua dimensiunea și viabilitatea comercială a zăcământului de gaze descoperit de sonda de explorare Domino-1, în anul 2012, potrivit unui comunicat de presă al OMV Petrom.

”Dacă descoperirea se dovedește a fi viabilă comercial, ExxonMobil va folosi experiența sa globală în explorare în ape de mare adâncime și expertiza sa în execuția proiectelor pentru a asigura dezvoltarea resurselor într-o manieră sigură, responsabilă față de mediul înconjurător și în timp oportun”, a spus John Knapp, director general al ExxonMobil Exploration and Production Romania.

ExxonMobil are experiență și tehnologie pentru forarea în siguranță de sonde la mare adâncime, în timp ce Petrom are experiență în apele de mică adâncime din Marea Neagră.

”Suntem hotărâți să investim semnificativ în explorarea, dezvoltarea și producția de hidrocarburi pentru a asigura resurse interne de țiței și gaze pentru România”, a spus Gabriel Selischi, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil cu activitatea de Explorare şi Producţie.

Sonda Domino-2 este situată la aproximativ 200 kilometri de țărm și este forată cu platforma Ocean Endeavour în ape cu adâncimea de aproximativ 800 de metri.

O evoluție pozitivă a proiectului derulat în zona de mare adâncime a blocului Neptun ar încuraja o serie de beneficii economice și sociale prin dezvoltarea sectorului de hidrocarburi offshore, a infrastructurii locale, prin crearea de noi oportunități de angajare pentru forța de muncă locală și aplicarea de tehnologii avansate.

ExxonMobil Exploration and Production Romania și OMV Petrom dețin fiecare 50% din sectorul de apă adâncă a blocului Neptun.

Zona de apă adâncă a blocului Neptun se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 7.500 kmp, iar adâncimea apei variază între 100 şi 1.700 metri. În noiembrie 2008, ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited şi OMV Petrom au semnat un acord prin care ExxonMobil a achiziționat o participaţie de 50% în zona de mare adâncime a blocului.

În 2012, ExxonMobil şi OMV Petrom au anunţat descoperirea unui zăcământ de gaze naturale cu sonda Domino-1 în zona de apă adâncă a perimetrului. Sonda Domino-1 este situată la 170 km de ţărm în ape cu o adâncime de circa 1.000 m.

Statul român deține 20,64% din OMV Petrom.

Se estimează că resursele de gaze din Marea Neagră vor asigura independența energetică a României până la sfârșitul acestui deceniu.

V.B.